Rijsenhout dreigt volgens de dorpsraad in een spookdorp te veranderen als er daadwerkelijk ene parallelle Kaagbaan komt.
Rijsenhout dreigt volgens de dorpsraad in een spookdorp te veranderen als er daadwerkelijk ene parallelle Kaagbaan komt. Joop Touw

Dorpsraad: ‘Reservering tweede Kaagbaan is sluipmoordenaar Rijsenhout’

22 december 2021 om 12:18 Overig

RIJSENHOUT Alleen al de reservering van de parallelle Kaagbaan is desastreus voor Rijsenhout. De daadwerkelijke aanleg zou de ondergang voor het dorp aan de oostkant van Haarlemmermeer worden. Deze boodschap stuurde dorpsraad woensdag de lucht in naar aanleiding van het verschenen rapport over ‘de Maatschappelijke kosten van de reservering van de parallelle Kaagbaan’ voor Rijsenhout. 

Onderzoekers Walter Manshanden en Leo Bus van NEO Observatory/LeoBus hebben op verzoek van de dorpsraad de maatschappelijke kosten berekend als gevolg van de reservering van de parallelle Kaagbaan. Doel was het in beeld brengen van de waardevermindering en waardeverval van Rijsenhout van de dreiging van deze baan. Daar komt bij dat als de baan daadwerkelijk wordt aangelegd een groot deel van Rijsenhout gesloopt moet worden en het overblijvende deel aanzienlijk meer geluidsoverlast krijgt.

Hans van der Meulen van dorpsraad draait er niet omheen: “In Rijsenhout woont een sluipmoordenaar die de leefbaarheid al jarenlang uitholt, en zijn naam is de parallelle Kaagbaan van Schiphol. Onderzoek wijst nu uit dat het gemiddelde inkomen ten opzichte van vergelijkbare dorpen snel daalt, de sociale cohesie onder steeds grotere druk staat en dat de waarde van onze woningen in vijf jaar tijd in vergelijking met andere dorpen is gedaald met ruim 100 miljoen euro. We dreigen een spookdorp te worden.” 

“We doen dan ook een oproep aan de verschillende overheden om die reservering er per direct af te halen, dit houden we niet meer vol. De reservering creëert al jaren onzekerheid voor inwoners en bedrijven, die niet weten hoe hun toekomst er in Rijsenhout uit ziet. Het is nu al zo dat enkele essentiële voorzieningen zijn verdwenen of binnenkort verdwijnen. Het aantal aanmeldingen voor onze basisscholen en sportverenigingen loopt al vele jaren drastisch terug. En anderzijds, als de aanleg echt doorgaat, wordt een groot gedeelte van het dorp weggevaagd. Voor veel inwoners is dat een herhaling van de geschiedenis. Eerst weg uit Rozenburg en Rijk, en nu ook weer uit Rijsenhout. Als we in de open ruimten van het dorp zo’n vier tot vijfhonderd woningen mogen bouwen, krijgen we als dorp weer vleugels.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie