Deze medewerkers hebben het goed naar de zin bij het Taalhuis,  zo lijkt het.
Deze medewerkers hebben het goed naar de zin bij het Taalhuis, zo lijkt het. pr

Certificatie bij eerste jubileum Taalhuis Haarlemmermeer

26 december 2021 om 15:27 Overig

HAARLEMMERMEER Op dinsdag 14 december was het precies vijf jaar geleden dat het Taalhuis Haarlemmermeer werd geopend in de bibliotheek in Hoofddorp. Hier kunnen volwassenen terecht die moeite hebben met de Nederlandse taal. 

Het Taalhuis Haarlemmermeer is opgezet door de gemeente in samenwerking met de Bibliotheek Haarlemmermeer en andere partners. Het jubileum kreeg een extra gouden randje toen bekend werd dat de gemeente na een audit van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal, nu een officieel gecertificeerd Taalhuis heeft.

Laaggeletterdheid aanpakken is prioriteit van de gemeente. In Haarlemmermeer is 12 procent van de inwoners laaggeletterd. Daaronder zijn zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben, als mensen met een migratieachtergrond. Laaggeletterden kunnen stuiten op struikelblokken zoals slechtere kansen op de arbeidsmarkt, meer kans op armoede en schulden en een slechtere gezondheid. Daarom is het aanpakken van laaggeletterdheid een prioriteit van de gemeente.

In de afgelopen vijf jaar is het Taalhuis verder uitgebreid met vier Taalpunten in Zwanenburg, Nieuw-Vennep, Badhoevedorp en het Spaarne Gasthuis. Zo kunnen inwoners op verschillende locaties in de gemeente terecht voor informatie en advies over (beter) leren lezen, schrijven en oefenen met spreken.

Op 9 november vond een audit bij het Taalhuis plaats als onderdeel van de landelijke certificering die bij alle Taalhuizen in Nederland wordt uitgevoerd. Op die dag werden verschillende mensen die betrokken zijn bij het Taalhuis, zoals de coördinator, vrijwilligers en gebruikers, stevig aan de tand gevoeld. Het rapport laat een positief beeld zien met daarin termen als professioneel, breed aanbod, sterk fundament, enthousiasme en expertise.

Volgens Wethouder Johan Rip is het mooi dat de jury zo positief is, maar is het oordeel van de gebruikers van het Taalhuis belangrijker: “Volgens het rapport gaven de gebruikers van het Taalhuis mooie voorbeelden van hoe het Taalhuis een positieve invloed had op hun leven. En voor hen doen we het natuurlijk. Omdat we willen dat iedereen in de gemeente Haarlemmermeer mee kan doen en een goede toekomst heeft. Die 12 procent moet omlaag!”

Bij het Taalhuis zelf zijn ze ook erg blij met de uitslag. Leonie Schuitemaker, coördinator Taalhuis: “Een mooiere manier om het vijfjarig jubileum van ons Taalhuis te bekronen is er niet. De afgelopen vijf jaar hebben de taalvrijwilligers, samenwerkende organisaties, taalvragers en alle overige betrokkenen er mede voor gezorgd dat ons Taalhuis staat als een huis en we zijn er dan ook erg trots op dat wij hiervoor deze erkenning hebben gekregen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie