Een kijkje in de toren, waar zich de plaatselijke luchtverkeersleiding bevindt.
Een kijkje in de toren, waar zich de plaatselijke luchtverkeersleiding bevindt. LVNL

Muziek FM-zender stoort piloten op radioverbinding met verkeerstoren

30 december 2021 om 10:34 Overig

SCHIPHOL Het radioverkeer van vliegtuigen die de afgelopen weken landen op Schiphol zijn regelmatig verstoord. De frequentie die Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gebruikt om het naderende vliegverkeer instructies te geven, werd meermalen verstoord met muziek afkomstig van de FM-band. 

De muziek was afkomstig van een FM-zender in Gelderland. De zender had een vergunning om uit te zenden via FM maar hield zich niet aan de geldende regels. Na inzet van het Agentschap Telecom (AT) is eind vorige week uit de lucht gehaald. 

Hoewel door dit verkeerde FM-gebruik geen sprake is geweest van een acuut gevaarlijke situatie, is een verstoring van radioverbindingen in de luchtvaart wel een direct risico omdat uitval ervoor zorgt dat er geen contact is tussen de luchtverkeersleiders en de piloten. Vliegtuigen worden door luchtverkeersleiders begeleid door middel van koers-, snelheid- en hoogte-instructies die via radiotelefonie worden gegeven. 

Als de frequentie wordt verstoord kan dit zorgen dat piloten de aanwijzingen van de luchtverkeersleider niet goed of zelfs laat horen. In het uiterste geval zou dit ertoe kunnen leiden dat vliegtuigen in het drukke luchtruim rondom Schiphol elkaar te dicht naderen omdat een piloot een instructie te laat doorkrijgt.

Jaarlijks komen er veel meldingen van piloten over verstoring door muziek die interfereren met de luchtvaartband, veelal afkomstig van etherpiraten. Gezien het belang van de veiligheid geeft LVNL hier direct opvolging door dit te melden aan de autoriteiten. Dit jaar ging het om 10 meldingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie