De schade door supertyfoon Odette is enorm. Cebu City kan ruimhartige steun goed gebruiken.
De schade door supertyfoon Odette is enorm. Cebu City kan ruimhartige steun goed gebruiken. Eigen foto

Cebu City smeekt na supertyfoon Haarlemmermeer om hulp

3 januari 2022 om 09:10 Overig

HAARLEMMERMEER Cebu City, de stad op de Filipijnen waarmee Haarlemmermeer een Vriendschapsband heeft, is 16 december getroffen door supertyfoon Odette. De schade is enorm. Onder het motto ‘Vrienden laat je niet in de steek’ is een geldinzamelingsactie gestart om de slachtoffers te helpen.

De sloppenwijken van Cebu City zijn het zwaarst getroffen. Als gevolg van windsnelheden van wel 260 km per uur, hevige stortregens en aardverschuivingen zijn duizenden “huizen’ in deze wijken verwoest. Er is geen elektriciteit, geen drinkwater en een groot tekort aan brandstoffen. Communicatie is in bijna alle delen van de stad onmogelijk. De meeste oogsten van de 6000 kleine boerenbedrijven zijn vernietigd. Alleen daar al bedraagt de schade zo’n 1,5 miljoen euro. Op punten waar voedsel wordt uitgedeeld vormen zich rijen van wachtenden van wel drie kilometer lang. In brandweerkazernes worden laadpunten ingericht en er wordt mondjesmaat drinkwater uitgedeeld.

De nood is hoog. Vriendschapsband Haarlemmermeer Cebu (VHC) doet wat het kan. Dankzij de bijdrage van de Club van 100 is inmiddels 7000 euro overgemaakt. Het geld is door SMILE, een particuliere organisatie in Cebu City, verdeeld over de verschillende partners waarmee de Vriendschapsband een project heeft lopen. Zo is er aan 10 organisaties elk 10 zakken van 50 kilo rijst uitgedeeld. In totaal 5000 kilo. SMILE heeft op 26 december in zeven Barangays (stadsdelen) 1300 warme maaltijden uitgereikt. Samen met Light of Hope zijn er 200 zonnelampen in elkaar gezet en uitgedeeld.

ERUF, de brandweer- en ambulancedienst waarmee de Veiligheidsregio Kennemerland al sinds 1992 een samenwerking heeft, trekt er op uit om voedselpakketten uit te delen. Het is echter een druppel op een gloeiende plaat. Er is gebrek aan van alles en de inwoners van de miljoenen-metropool Cebu City smeken om hulp. Vrienden laat je niet in de kou staan en daarom is VHC gestart met de actie ‘Help de slachtoffers van Odette in Cebu City’. Dit jaar bestaat VHC dertig jaar. Het bestuur, bestaande uit gedreven vrijwilligers, hoopt op een extraatje en staat er borg voor dat elke euro terecht komt bij hen die het nodig hebben. Wie de slachtoffers van Odette wil ondersteunen kan geld overmaken op de bankrekening van VHC: NL80 RABO 0155 5890 40.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie