Rob van der Riet (voorgrond) slaat op 14 juni 2001 de eerste paal voor het gemeentelijk paviljoen
Rob van der Riet (voorgrond) slaat op 14 juni 2001 de eerste paal voor het gemeentelijk paviljoen Archief/Trudy Witteman
terugblik

Rob van der Riet over Vijfhuizen en de Floriade van 2002

5 januari 2022 om 08:25 Overig

VIJFHUIZEN Met de Floriade in haar voortuin was Vijfhuizen 20 jaar geleden het middelpunt van de wereld. Met uitzicht op het prachtige recreatiegebied dat is overgebleven, graaft toenmalig Floriadewethouder, tevens locoburgemeester Rob van der Riet in zijn geheugen.

Begin januari, twintig jaar geleden, werd nog keihard gewerkt aan paviljoens en park om alles piekfijn in orde te hebben bij de opening op 5 april door Koningin Beatrix. Bijgewoond door exact 2002 genodigden. Hoewel er die dag een ijskoude oostenwind stond kreeg Van der Riet het eventjes behoorlijk warm. Zoals strak geregisseerd stelde Hare Majesteit hem tijdens de openingsceremonie aan de voet van de Big Spotters Hill een vraag. “Het was een andere vraag als die ik gesteld zou krijgen en waarvan het antwoord op papier stond, maar ik weet nog dat ik me er goed heb weten uit te redden.” Ook de generale repetitie op 23 maart staat hem nog helder voor de geest. “Het was spannend. Zo’n 15.000 mensen hebben die dag pontjes, toegangspoortjes, toiletten en horeca getest. Onder hen de inwoners van Vijfhuizen en Cruquius die van de organisatie een speciale uitnodiging hadden gekregen. Op een paar kleine dingen na liep alles gesmeerd”, weet Rob van der Riet die na bijna tien jaar burgemeesterschap van Drechterland, inmiddels weer in Vijfhuizen woont. 

Spannend noemt hij ook de oplevering van het gemeentelijk Floriadepaviljoen aan de rand van de bosplas. Het futuristisch ogend bouwwerk krijgt mogelijk binnenkort het stempel ‘gemeentelijk monument’. “Zou alles kloppen? De Amerikaanse architect Hani Rashid was goed in tekenen, maar de realisatie van bijvoorbeeld het gebogen glas en het bijzondere dak was wel een dingetje.” Met 2,1 miljoen betalende bezoekers sloot de wereldtuinbouwtentoonstelling af met verlies. Daar is veel om te doen geweest, herinnert Van der Riet zich. “Goed beschouwd heeft het éénmalig 50 euro per inwoner gekost. Voor dat bedrag hebben we de Driemerenweg, de Zuidtangent en een prachtig recreatiegebied gekregen. Met bovendien voor de gemeente een enorme naamsbekendheid.”

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie