Met watertankwagens, met een capaciteit van 17.000 liter, worden branden tegemoet getreden.
Met watertankwagens, met een capaciteit van 17.000 liter, worden branden tegemoet getreden. Eigen Foto

Brandweer stopt met het gebruik van drinkwater om te blussen

6 januari 2022 om 15:15 Overig

HAARLEMMERMEER de brandweer in regio Kennemerland maakt met ingang van dit jaar officieel geen gebruik meer van brandkranen, maar neemt het water mee in tankwagens. Reden is de onvoldoende druk die tegenwoordig op het waternet staat en het ontlasten van het gebruik van drinkwater. 

Woordvoerder Stefanie van Waardenburg: “Door bewust om te gaan met bluswater en het direct beschikbaar hebben van voldoende water kunnen we daadkrachtig optreden om een brand snel onder controle te krijgen. Naast de watertankwagens hebben we zelfs nog veel meer in huis om een watertransport op te stellen en zo voortdurend aanspraak te kunnen maken op water.”

“Eigenlijk deden we dat al, water meenemen. In een tankautospuit zit al standaard voldoende water om de eerste minuten mee te blussen. Nu worden er meer brandweervoertuigen gealarmeerd om voor een eerste inzet genoeg water bij zich te hebben. Bij een gebouwbrand wordt er nu meteen een watertankwagen meegestuurd. Bij kleine branden zijn ze niet nodig, omdat de tankautospuiten dan vaak al over voldoende bluswater beschikken.

Om de regio te voorzien van voldoende bluswater, heeft de brandweer straks in totaal acht watertankwagens, met een capaciteit van 17.000 liter en vier systemen voor groot watertransport. 

In nieuwbouwwijken werden de brandkranen de afgelopen jaren al niet meer aangelegd. In bestaande wijken zullen ze langzamerhand uit het straatbeeld gaan verdwijnen, op een paar brandkranen bij de kazernes na, die als vulmogelijkheid dienen. 

Er wordt geen haast gemaakt met het verwijderen van brandkranen. In Haarlemmermeer staan ze er nog overal. Pas wanneer er werkzaamheden zijn zullen gemeentes, PWN of Waternet de brandkranen weghalen. Die zitten over het algemeen ondergronds en liggen daardoor niet in de weg. 

De watertankwagen is niet nieuw. Brandweer Kennemerland had er voorheen al vier rondrijden in de regio. Deze zijn echter vervangen door modernere exemplaren en worden in de loop van komende maanden aangevuld tot het er acht zijn die de hele regio kunnen bereiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie