De scholen gaan weer beginnen.
De scholen gaan weer beginnen. Ton Dijkstra

Scholen weer open, HVC zet coaches in om coronamaatregelen te handhaven

10 januari 2022 om 07:50 Onderwijs

HAARLEMMERMEER De kerstvakantie is voorbij en daarom gaan de basisscholen en de middelbare scholen maandag weer open. Ook de buitenschoolse opvang begint weer. De vakantie van de leerlingen startte een week eerder vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Het kabinet besloot vorige week dat het niet nodig is om de scholen langer dicht te houden.

Kinderen en leerkrachten moeten zich wel aan een paar basisregels houden. Zo moeten leerlingen vanaf groep 6 op de gangen mondkapjes dragen, net als de leraren. Twee keer per week moeten ze een zelftest doen, leerlingen met klachten blijven thuis, ouders moeten buiten blijven, leraren moeten afstand van elkaar houden en vergaderingen gebeuren voorlopig alleen online.

Het handhaven van de coronamaatregelen, en met name de mondkapjesplicht, trekt vooral op het midden onderwijs een stevige wissel op medewerkers in de school. Met name de conciërges zijn hier erg veel tijd aan kwijt. Vooralsnog lijkt het erop dat in Haarlemmermeer alleen het Herbert Vissers College extra maatregelen treft om de coronamaatregelen te handhaven.

“Na de kerstvakantie worden we ondersteund door coaches van een gespecialiseerd bedrijf die zullen toezien op het dragen van mondkapjes en andere coronamaatregelen in de school”, schrijft de school. “Wij gaan ervan uit dat iedereen meewerkt en aanwijzingen van medewerkers en de coronacoaches opvolgt. De leerjaarcoördinator of teamleider neemt gepaste maatregelen als dat niet gebeurt.”

“Op het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand (Dalton), maken wij geen gebruik van corona coördinatoren”, laat Liesbeth Pennings-de Vet weten, zij de rector van de school. “Over het algemeen wordt de mondkapjesplicht goed nageleefd op onze school. De naleving van de coronaregels is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de leerlingen en de medewerkers. De handhaving van de regels wordt door de conciërges, door de schoolleiding en door docenten opgepakt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie