Afbeelding
Foto: Pexels

Speelzand voor de ontwikkeling van je kind

30 januari 2022 om 07:00 Partnercontent

uitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van ieder kind. Ontdekken, voelen en ervaren wat de omgeving ze te bieden heeft. Plus het ontwikkelen van fantasie. Speelzand in een zandbak kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wist je dat speelzand niet alleen leuk is, maar dat het ook bijdraagt aan de ontwikkeling van een kind, zoals alle verschillende zintuigen?  

3 redenen waarom spelen met zand belangrijk is

Er zijn eigenlijk drie verschillende gebieden waarop speelzand de ontwikkeling stimuleert. Namelijk:

1. Ontwikkeling van het tastzintuig

Je kind stimuleert de ontwikkeling van gevoel van tast, druk, temperatuur en het voelen van kleine trillingen. Door bijvoorbeeld het verschil te ontdekken van warmte en koud. Zoals zand dat is opgewarmd door de zon, of juist is afgekoeld in de schaduw (of dieper in de zandbak zit).  

2. Ontwikkeling van het evenwichtszintuig

Je kind leert hoe het zijn of haar lichaam verplaatst en moet balanceren op het onstabiele oppervlak van zand. Bijvoorbeeld door knielend in het zand met een schep zand. Hierbij leren ze hoe ze zich moeten bewegen zonder voorover te vallen.

3. De ontwikkeling van positie         

Dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Dat is het bewust zijn van de positie van lichaamsdelen en hoe ze bewegen in hun omgeving. Als we in een drukke omgeving bewegen of op een oneven oppervlak lopen werken proprioceptie en het evenwicht samen om te zorgen dat we niet omvallen of tegen iemand aanbotsen. Het duwen van een kiepwagen door het zand of het leeggieten van een emmer zijn voorbeelden van activiteiten die dit versterken.

Andere voordelen van spelen van zand

Speelzand ontwikkelt kracht

Het spelen in zand werkt ontzettend goed bij het ontwikkelen van de motoriek, de hand-oog coördinatie en het versterken van spieren. Je kind ontwikkelt fijne motoriek door met materialen te spelen en te bouwen. Grove motoriek wordt juist weer gestimuleerd door het optillen van een volle emmer zand.

Speelzand ontwikkelt creativiteit

Aan creativiteit kom je niets te kort, als het op speelzand aankomt. Je kunt een standaard zandkasteel of berg bouwen, maar door water toe te voegen aan het zand creëer je weer een andere structuur die weer stimuleert tot het maken van heel andere vormen van gebruik. Met speelzand kan een kind een eigen fantasiewereld maken. Niet is te gek!

Ontwikkeling van sociale interactie en spreken

Spelen in zand is een leuke onafhankelijke vorm van spelen, maar ook een goede laagdrempelige manier om je kind te leren omgaan met andere kinderen. Als kinderen hun zandspeeltje delen met elkaar of samen een kuil graven leren ze niet alleen sociaal met elkaar omgaan, maar ook samenwerken, op hun beurt wachten en spelenderwijs spreekvaardiger worden.  

Spelen in zand zorgt voor immuniteit

Als je denkt dat spelen in zand vieze kinderen en kleren oplevert, wees gerust dan ben je niet alleen. Echter laat onderzoek zien dat kinderen die veel buiten spelen in gras, zand en modder uiteindelijk een beter immuunsysteem hebben, dan kinderen die die alleen maar binnenspelen. Speelzand versterkt dus eigenlijk het immuunsysteem van je kind.

Ondanks alle voordelen is het wel belangrijk om het zand te inspecteren op grote (en of gevaarlijke) vervuilingen, zoals glas of ander afval. Kijk ook of er geen dierlijke uitwerpselen inzitten, deze kunnen ongezonde bacteriën of wormen bevatten. Als het zand stinkt of een rare kleur heeft dan is er meestal iets niet goed.

Wil je altijd goed zand zorg dan voor een zandbak met deksel en echt speelzand, dan zit je meestal goed!
Op naar veel buitenspelen maar!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie