Langs het fietspad van de Kalslagerring in Nieuw-Vennep staan platanen van 40 tot 50 jaar oud met soms een doorsnede van ruim een meter. Het fietspad is opnieuw betegeld en ligt er weer goed bij.
Langs het fietspad van de Kalslagerring in Nieuw-Vennep staan platanen van 40 tot 50 jaar oud met soms een doorsnede van ruim een meter. Het fietspad is opnieuw betegeld en ligt er weer goed bij. Google

We moeten leven met ongelijkmatige stoepen fietspaden

20 januari 2022 om 08:38 Overig

HAARLEMMERMEER We moeten leren leven met ongelijkmatige stoepen en fietspaden langs hoge bomen. Dat is de teneur van een artikel in het gemeentelijke orgaan Infomeer over ‘worteldruk’. 

De enige definitieve oplossing om wegen glad te houden is alle bomen er omheen verwijderen, laat een ambtenaar van het cluster Beheer en Onderhoud gekscherend weten. Maar zo’n kaalslag is niet realistisch en uiteraard hoogst ongewenst. Maatwerk is nodig, want boomwortels zullen na verloop altijd omhoog komen, zeker in droge tijden als ze op zoek zijn naar water en zuurstof. Zelfs betonplaten helpen niet. Die zijn bijvoorbeeld uitgeprobeerd aan de Leenderbos en de Edelenburg. Maar toch is ook hier is toch weer sprake van grote opdruk en hoogteverschillen. Ook het omhoog brengen van het gehele zandbed lost niets op. Ook dan duwen de boomwortels na verloop van tijd het hele zaakje weer omhoog. Overigens zou dan ook de straat omhoog moeten worden gebracht. Al met al een kostbare klus. 

Die hoge kosten zijn ook het probleem van een techniek waarbij diepe gaten rondom de boom worden gemaakt die de wortels stimuleren juist dieper de grond in te gaan. Dat kost 300 euro per boom. Niet te betalen in straten waar soms tientallen of zelfs honderden bomen staan. 

Dat betekent dat op een aantal plekken regelmatig de tegels steeds recht moeten worden gelegd en vooral ook tegen elkaar aan. Want die spleten ertussen zijn, in combinatie met die hobbels, best vervelend en soms ook gevaarlijk. Met name wordt genoemd het fietspad langs de Kalslagerring in Nieuw-Vennep, waar platanen van 40 tot 50 jaar met een doorsnede van ruim een meter staan. Grote delen van het fietspad zijn opnieuw betegeld. Ook zijn zogenoemde wortelschermen aangebracht die de groei in gewenste banen moeten leiden. Voor het overgrote deel ligt alles er nog netjes bij, maar op sommige plekken groeit de ruimte tussen de tegels alweer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie