Afbeelding
Foto: Pixabay

Waarom is Nederland een populaire plek voor tech hubs?

18 februari 2022 om 09:11 Partnercontent

Bij een tech hub denk je misschien als eerste aan Silicon Valley en niet aan ons eigen Amsterdam. Toch heeft deze stad meer dan 2000 start ups op het gebied van technologie, waarbij er meer dan 70.000 werknemers van over de hele wereld werken. De populariteit van Amsterdam en de rest van Nederland blijft groeien, want er zijn steeds meer bedrijven op het gebied van 3D printen, webdeveloping, kunstmatige intelligentie en software die zich in Nederland vestigen. In dit artikel geven we inzicht in waarom dat zo is.

1. Coulante wetgeving

Nederland staat er wereldwijd om bekend dat we dingen reguleren door ze te legaliseren. Een recent voorbeeld daarvan is het online casino. In Nederland zijn er sinds oktober 2021 een aantal bedrijven in de gokindustrie die hun diensten legaal aan mogen bieden, waardoor de markt aanzienlijk gegroeid is. Dit is niet alleen heel gunstig voor de gokindustrie, maar ook voor de consument. De aanbieders worden namelijk regelmatig gecontroleerd en ze moeten zich aan bepaalde regels houden, waardoor de consument erop kan rekenen dat zij in goede handen zijn. Daarbij is het voor de overheid gemakkelijker om zicht te krijgen op het aantal mensen dat de websites bezoekt en hoe regelmatig ze dat doen. De Nederlandse overheid staat er dus om bekend dat zij bedrijven de ruimte geven om zich te ontwikkelen, waardoor ook veel tech hubs zich gesteund voelen.

2. Nederland is gunstig en toegankelijk

Voor al die start ups is talent van over de hele wereld nodig en zij moeten daarvoor natuurlijk bereid zijn om te verhuizen. Nederland is daarvoor heel geschikt, omdat het voor de meeste werknemers uit Europa niet te ver is. Zij kunnen tijdens weekenden en feestdagen gemakkelijk naar hun familie in een ander land reizen. Daarbij is het voor expats ook niet noodzakelijk dat zij Nederlands leren. De meest inwoners spreken, voornamelijk in de grote steden, goed Engels. Expats worden tijdens hun dagelijkse bezigheden dus niet tegengehouden door een taalbarrière zoals die er in andere Europese landen vaak wel is.

3. Stimulans vanuit de overheid

In Nederland wordt er heel hard gewerkt om tech hubs deze kant op te krijgen. In 2016 is in Amsterdam bijvoorbeeld een pand geopend waarbij 6000 vierkante meter werd vrij gemaakt voor ongeveer 130 kleine bedrijven. Binnen deze onderneming kunnen alle start-ups ondersteuning krijgen bij de eerste jaren dat het bedrijf actief is. Door de indeling van het pand worden werknemers van verschillende start-ups ook gestimuleerd om onderling contact met elkaar te hebben. Tech hubs worden met dit soort initiatieven dus echt uitgenodigd om zich in Nederland te vestigen en daardoor is het populair.

4. Lokaal talent

Niet alle werknemers van tech hubs komen uit het buitenland, er zijn ook veel Nederlanders binnen deze start ups werkzaam. Nederland heeft namelijk een aantal technische universiteiten die goed aangeschreven worden. In Delft en Eindhoven worden regelmatig baanbrekende onderzoeken gedaan. Er worden ook studies aangeboden die verder nergens anders te vinden zijn, zoals op het gebied van windenergie. Studenten die met goede cijfers aan deze universiteiten afstuderen, hebben daarna een baan voor het uitzoeken. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie