Afbeelding
Foto: Pixabay

Sinds legalisatie online gokken nog altijd veel illegale bookmakers in gebruik

21 februari 2022 om 11:56 Partnercontent

Sinds 1 oktober 2021 is online gokken gelegaliseerd in Nederland. Dit klinkt misschien een beetje gek. Heel veel mensen deden immers al aan online gokken. Helemaal sinds de corona crisis. Sinds 1 oktober moet iedere bookmaker echter voldaan aan verschillende voorwaarden om gelegaliseerd te kunnen worden. Dit lijkt goed nieuws. Toch blijkt uit Nederlands Bookmaker Onderzoek dat de legalisering van de gokmarkt tot nu toe nog niet altijd even succesvol is geweest. Sterker nog: bijna de helft van de respondenten geeft aan dat het de legalisatie een beetje teleurstellend vindt.

Dit komt met name door het verbieden/ontbreken van bepaalde populaire bookmakers. Ook blijkt dat sinds de legalisatie nog altijd gebruik wordt gemaakt van illegale bookmakers. Erg jammer, want er zijn natuurlijk ook fantastische legale wegen, zoals bijvoorbeeld Bet365 bookmaker. Het legaliseren van online gokken is om verschillende redenen heel belangrijk gebleken. Naar verwachting zal men er de komende jaren dan ook alles aan doen om de legalisering beter te laten verlopen en meer populariteit te vergaren voor de legale wegen. Dit heeft veel positieve gevolgen.

Meer grip op mogelijke gokverslagen

Een van de grootste voordelen van het legaliseren van online gokken is dat er meer zicht (en dus ook meer grip) is op mogelijke gokverslavingen. Het gaat de overheid bij het legaliseren dan ook zeker niet alleen om de verwachte inkomsten, maar ook om de wijze waarop zij gokverslavingen kunnen opsporen en verhelpen.

Uit onderzoek blijkt dat er circa 80.000 gokverslaafden in Nederland onzichtbaar blijven. Mede omdat zij enkel via illegale wegen gokken. Door de legalisatiewet zullen bankgegevens en BSN straks aan accounts worden gekoppeld. Dat maakt dat er beter zicht is op mogelijke gokverslavingen. Daarnaast zit er ook een limiet op de speeltijd per dag. Zo kan er dus makkelijker toezicht worden gehouden als meer mensen voor legale bookmakers kiezen.

Toch zijn er ook critici die stellen dat gokken vanuit je luie stoel veel gemakkelijker is en daardoor ook sneller tot verslaving leidt. Zeker nu het ook nog eens gelegaliseerd is. De Kansspelautoriteit stelt echter dat dit nooit geheel voorkomen kan worden. Het niet legaliseren van online gokken zou een verslaving niet direct verhelpen. Overal zijn er illegale wegen te vinden. Ook voor de legalisatie werd er online gegokt, alleen nu wordt de toezicht sterker om juist de verslaving tegen te gaan. Hoe effectief deze maatregelen zijn is, door de nieuwigheid, natuurlijk nog niet bekend.

Meer aandacht voor legale bookmakers

De komende maanden moeten in het teken staan van het onder de aandacht brengen van de goede legale bookmakers. Gelukkig neemt de populariteit voor deze bookmakers nu al toe. Bet365 is volgens onderzoek verreweg het populairst. Maar liefst 53,7 procent van de respondenten vond dat deze bookmaker over het beste product beschikte. Ook is duidelijk dat er ook genoeg mensen zijn die dolgraag naar hun oude vertrouwde bookmaker over zouden willen stappen, mits deze een licentie krijgt. Hierbij is Unibet met 59,3 procent van de stemmen verreweg het populairst. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie