Samen lachen om een kip.
Samen lachen om een kip. Eigen foto

De Boshoeve al 10 jaar een bijzonder kindercentrum

23 februari 2022 om 09:00 Maatschappelijk

NIEUW-VENNEP Tien jaar geleden, om precies te zijn op 23 februari, opende de Boshoeve haar deuren. Een kindercentrum voor kinderen met en zonder beperking of medische zorgvraag, waar sociale integratie voetjes in de aarde krijgt.

De Boshoeve is uniek omdat kinderen met een ziekte of een beperking met andere kinderen opgroeien. Ieder kind is welkom om zich te kunnen ontwikkelen in een natuurlijke en zuivere omgeving. Een plek in het groen met genoeg ruimte voor buitenspelen, dieren en een moestuin. 

In 2017 is naast de Boshoeve het Boshuisje geopend. Een logeerhuisje voor kinderen met een medische zorgvraag of een beperking. Kinderen hebben zo een heel leuk en fijn weekend en ouders kunnen even opladen of met de andere broertjes en zusjes weg. 

“Mijn doel is om de kinderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en zo gewoon mogelijk in hun eigen dorp en wijk te laten opgroeien”, begint Eva Toele, directeur en zelf moeder van drie kinderen. “Uniek omdat de Boshoeve in een prachtige boerderij dagbesteding biedt aan jongvolwassenen die ook midden in de samenleving willen staan. Zo gewoon mogelijk. En zo bestaat de Boshoeve inmiddels tien jaar en zien wij hoe de kinderen vriendjes met elkaar zijn ondanks beperkingen.” 

DROOM Dit alles begon 10 jaar geleden. Met 0 euro, een plan en een tekening raakte Toele in gesprek met architect Joost Valk, grondaannemer Ad Wijnhout en ontwikkelaar Timpaan. “Ook zij geloofden in mijn droom en overtuiging dat we de hokjes moeten doorbreken en kinderen in ons hart moeten sluiten.” 

Een droom om een kindercentrum te ontwikkelen waarbinnen aan alle eisen wordt voldaan zodat ieder kind welkom is en eventuele extra zorg geboden kan worden. Verpleegkundige zorg of zorg of begeleiding vanwege een ontwikkelingsachterstand, het moest er gewoon zijn. Maar met andere leeftijdsgenootjes zodat het kind in eerste plaats kind mag en kan zijn. Zo is de Boshoeve ontstaan, een kindercentrum voor kinderen met en zonder beperking of medische zorgvraag, waar sociale integratie voetjes in de aarde krijgt.

SAMEN In de afgelopen jaren hebben zoveel mensen een steen bijgedragen in de opbouw van de Boshoeve. Allen met het besef dat dit de toekomst is. En zo is het logeerhuisje en de dagbestedingsgroep erbij gekomen.

“Vorige week zag ik een meisje in rolstoel die met haar lopende vriendinnetjes in de tuin bladeren aan het verzamelen was. Alles werd op de schoot van het meisje in rolstoel gelegd. Zo grappig om te zien hoe zij van een rolstoel iets heel handigs maken en verder gewoon samen aan het spelen zijn. Als echte vriendinnetjes samen aan het kletsen zijn en aan het overleggen wat ze van de bladeren zouden knutselen. Niks geen beperking of bijzonder zijn. Gewoon vriendinnen zijn en van elkaar genieten.” 

TEAM Alle kinderen horen er gewoon bij. Alle zorg zowel medisch verpleegkundige zorg als ontwikkelingsgerichte zorg is in huis. Het mooie multidisciplinaire team van inmiddels ruim 60 medewerkers bieden in liefde de specialistische zorg en dagopvang in een gezonde groene leefomgeving.

Peter Kales is inmiddels de eigenaar van de gebouwen en draagt de Boshoeve ook een heel warm hart toe. “Hij geeft mij de mogelijkheid om de wensen van kinderen, de hulpvragen zo goed mogelijk te beantwoorden. En met het geweldig team samen lukt dat ook echt.”

Inmiddels is de droom van Eva Toele uitgegroeid tot werkelijkheid. “Als ik soms na alle kwaliteitskeuringen en inspectie even moet opladen, loop ik door de tuin om de kinderen samen te zien spelen. Of ga ik even naar een groep, gewoon om te kijken. Voor mijn ogen zie ik dan hoe de kinderen zich aan elkaar optrekken en van elkaar leren. Gezonde kinderen heel snel schakelen als zij zien dat een meisje in een aangepaste stoel zit en dan naar haar toe gaan omdat zij niet naar hen toe kan. Zij vragen als eerste: ‘hoe heet zij?’ dat vind ik zo mooi. De aangepaste stoel of de neussonde is niet belangrijk, de naam van het kindje wel. Om vervolgens te vragen: ‘mag zij meespelen?’ hetgeen een grote lach op het meisje in de stoel tovert. Dan laad ik helemaal weer op, dat is zo mooi. Kinderen zijn daar echt een natuurtalent is. En die mogen wij in stand houden.”

De dagelijkse sociale integratie mooi in beeld gebracht.
De Boshoeve is een plek in het groen met genoeg ruimte voor buitenspelen, dieren en een moestuin.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie