Afbeelding
Foto via Freepik

De behandeling van een verslaving met avondbehandeling

24 februari 2022 om 11:19 Partnercontent

Als willen is veranderd in moeten, spreek je van een verslaving. Mensen kunnen verslaafd raken aan onder andere: drugs, alcohol, pijnstillers en medicijnen. Daarnaast kun je verslaafd raken aan een bepaald soort gedrag, waaronder seks, gokken en gamen. Het is belangrijk om te weten dat de afhankelijkheid geestelijk en lichamelijk tot uiting kan komen. Bij geestelijke afhankelijkheid voelt een verslaafd persoon zich niet prettig zonder het middel of de handeling. Bij lichamelijke afhankelijkheid ervaart iemand ontwenningsverschijnselen zoals misselijkheid, angstgevoelens en trillen als diegene een specifiek middel niet meer gebruikt. Het lichaam moet opnieuw in balans komen als er niet meer wordt gebruikt, doordat het aan het middel gewend is geraakt.

Het ontstaan van verslavingsproblematiek

Hoe herken je een verslaving? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het in eerste instantie belangrijk om uit te leggen hoe een verslaving ontstaat. Verslaving is een hersenziekte en ontstaat doordat een gebruiker het effect van een specifieke handeling of een bepaald middel fijn vindt. Bij het ontstaan van verslavingsproblematiek zijn er uiteenlopende hersengebieden die een belangrijke rol spelen, waaronder het beloningscentrum. Bij het uitvoeren van een handeling of het gebruik van een bepaald middel, komt de overdrachtsstof dopamine vrij. Doordat deze neurotransmitter het beloningscentrum in de hersenen activeert, treedt een aangenaam gevoel op. Omdat een gebruiker dit gevoel steeds weer en steeds vaker wil ervaren, raakt die verslaafd aan de handeling of het middel.

Wat zijn de kenmerken van een verslaving?

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je een verslaving kunt herkennen. De mate waarin iemand deze kenmerken bij zichzelf herkent, bepaalt hoe ernstig een verslaving is. Er is sprake van een milde stoornis in het gebruik van middelen wanneer je twee of drie kenmerken ervaart. Je hebt te maken met een ernstige stoornis als je zes of meer symptomen bij jezelf herkent. Het verlangen om het middel te gebruiken is sterk aanwezig, je hebt een aantal mislukte pogingen gedaan om te stoppen en je gebruikt het middel vaker en in grotere hoeveelheden dan dat je aanvankelijk van plan was. Daarnaast wordt de dosis die je van het middel gebruikt steeds groter (er treedt tolerantie op). Verder ga je ondanks lichamelijke of psychische problemen door met gebruiken, word je in het dagelijks leven zo sterk belemmerd dat belangrijke zaken zoals school of werk eronder lijden, treden er onthoudingsverschijnselen op en ontstaan er problemen binnen relaties met bijvoorbeeld je partner, familie of vrienden.

Hoe kom je van een verslaving af?

Het is voor iemand die verslaafd is misschien wel de moeilijkste stap om te erkennen dat die een probleem heeft en het is niet gemakkelijk om hier vanaf te komen. Gelukkig is er hulp beschikbaar, of je nu verslaafd aan cannabis, 3-MMC, cocaïne, alcohol, seks of gamen bent. De gespecialiseerde GGZ-instelling Recovery Mental Healthcare biedt ondersteuning bij allerlei soorten verslavingen. Samen met jou als cliënt, jouw naasten en het team van specialisten op het gebied van verslavingszorg, wordt bepaald welk herstelprogramma het meest geschikt is. Afhankelijk van het soort verslaving en de ernst daarvan. Naast dagbehandeling en klinische behandeling, is avondbehandeling een mogelijkheid.

Avondbehandeling betekent dat je als cliënt gedurende acht weken lang een intensief interactief programma van twee avonden per week volgt, aangevuld met individuele gesprekken en nazorg. Als je naast je werk actief wilt werken aan het herstel van een verslaving is avondbehandeling een ideale keuze. Het multidisciplinaire team van de verslavingszorginstelling werkt volgens de Recovery-methode. Die omvat psycho-educatie en intensieve bewustwording en wordt aangevuld met zelfwerkzaamheid, ervaring en groepstherapie. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie