Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Verkiezingen

9 maart 2022 om 16:00 Column

U zult vast weten dat woensdag 16 maart de gemeenteraadsverkiezingen zullen plaatsvinden. Zo niet, dan weet u het nu. Is de keuze al gemaakt? Er is natuurlijk veel om uit te kiezen. Vorige week viel er een verkiezingskrant van Haarlemmermeer op de mat. Hierin stonden alle politieke partijen uit de gemeente. De speerpunten per partij en een kort verhaaltje over de visie van de partij stond in dit krantje. Best handig als je nog weinig weet over waar de partijen voor staan en wat ze willen bereiken. 

De meeste partijen zijn bekende partijen in onze gemeente. Toch zijn er nieuwe namen verkiesbaar dit jaar. Verder zijn er stemwijzers online gekomen. Aan de hand van zo’n dertig stellingen komt er een partij uit die het best bij uw overtuigingen past. Altijd handig die stemwijzers. Verder zijn er natuurlijk partijprogramma’s die overal op het internet te vinden zijn. Genoeg mogelijkheden om tot de juiste keuze te komen. De verkiezingsstrijd is nu echt losgebarsten dus de kans is aanwezig dat u tijdens het winkelen ineens een raadslid in het wild tegenkomt. Een praatje met een raadslid kan ook altijd nog zorgen voor extra inzichten. 

Laatst is er een debat geweest over de ja-ja sticker voor op de brievenbus. Verschillende partijen hebben ingestemd om deze sticker in te voeren. Deze sticker kunt u op uw brievenbus plakken, dit betekent dat u graag de folders wilt krijgen. Als u deze sticker niet op uw brievenbus plakt, zult u geen folders meer ontvangen. Dit in het kader van onnodig papier besparen. Nu hangt heel Haarlemmermeer vol met posters, folders etc. van de partijen waarop u kunt kiezen. 

Ook partijen die vóór de ja-ja sticker hebben gestemd doen volgens ons aan papierverspilling. Folders uitdelen bij de winkels en folders in de brievenbus doen, vallen voor ons ook onder papierverspilling. Partijen die de ja-ja sticker graag willen hebben hadden best wat creatiever kunnen zijn met een oplossing vinden. Ons voorstel voor de verkiezingen die in de jaren hierna gaan komen, ga werken met de gevoelige qr-codes. Dit zou een van de oplossingen kunnen zijn. Mensen zitten vaak niet te wachten op een folder, en gooien deze vaak snel weg, papierverspilling. 

Je kan als partij prima op een bekend en druk plein gaan staan, met een pak of een vrachtwagen waar een grote qr-code op te zien is. Je bespaart heel veel papier, mensen die er geen behoefte aan hebben hoeven niks weg te gooien, mensen die wel iets willen weten kun je veel meer informatie verschaffen dan op een klein papiertje. Het lost meerdere problemen op, en het zorgt ervoor dat partijen beter voor de dag kunnen komen, en dus ervoor zorgen dat partijen niet tegen iets stemmen wat zij zelf doen. 

Veertien partijen waarvan drie nieuwe partijen, 305 verkiesbare kandidaten. Er valt een hoop te kiezen. 16 maart kan er gestemd worden, pak het rode potlood erbij en breng uw stem uit. Geen stem is natuurlijk ook een stem, stem dan blanco. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie