Genieten van een heerlijk kop pompoen- of linzensoep.
Genieten van een heerlijk kop pompoen- of linzensoep. Jan Aukes

Vastenmaaltijd over kerkelijke noodfondsen

15 maart 2022 om 14:00 Religie

HOOFDDORP Het was door corona twee jaar lang improviseren, maar nu mag het weer: de Hoofddorpse Raad van Kerken organiseert in de 40-dagentijd 6 vastenmaaltijden. Locatie: diverse kerken. Menu: soep met brood. De geestelijke honger die bij de vastenmaaltijd hoort, wordt gestild met aandacht voor een maatschappelijk thema. Dat past bij deze periode van het jaar, die voor christenen van oudsher in het teken staat van inkeer en reflectie.

Tekst gaat onder de foto verder.


Vastenmaaltijd Johannes de Doperkerk - Jan Aukes

SNELLE HULP, LIEFST IN NATURA Op 9 maart is het Parochiehuis van de H. Joannes de Doperkerk ‘het restaurant’ voor de tweede vastenmaaltijd. Circa 30 mensen schuiven aan voor soep, bereid door Francien Wegh en Els Berk, al jaren een vast soep-team. 

“Ze verdienen applaus”, zei gastheer Wim Piels na afloop. En dat applaus voor hun pompoen- en linzensoep kwam er! Applaus was er ook voor de sprekers bij deze maaltijd: Wim Homan en Jos Kooren. Zij vertegenwoordigden respectievelijk de Diakonie van de Protestantse Gemeente te Hoofddorp en de Parochiële Caritas Instelling van de r.k. kerk. Twee fondsen, in het leven geroepen om hulp te bieden bij acute financiële nood. 

“Onze ondersteuning is alleen incidenteel en we kunnen snel werken. Wij komen in beeld als zich bij mensen die al in een armoede-situatie zitten, dringende financiële problemen voordoen. De wasmachine is kapot, de onmisbare auto moet gerepareerd, er is speciale (sport)kleding nodig, allemaal zaken die voor veel extra stress zorgen. Het liefst helpen we in natura, maar als de situatie daarom vraagt steunen we ook met geld. Zo hebben we wel eens een tandartsnota betaald. Of we verstrekken een kortlopende lening, bijvoorbeeld als iemand tijdelijk zonder inkomsten zit, of als een regeling via de gemeente door allerlei protocollen te lang op zich laat wachten. Het Nederlandse sociale vangnet zit vol regels, en die zijn ingewikkeld. Mensen raken in de war, er is drempelvrees, sommige schamen zich. Er is ook immateriële steun, zoals het bieden van een luisterend oor. Wij geven dan een duwtje in de juiste richting.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Beide fondsen zijn ontstaan vanuit de kerken en opereren zelfstandig. Daarnaast participeren ze in de Stichting SchuldHulpMaatje Haarlemmermeer, met een bestuur vanuit de kerken. “Die is er vooral voor mensen met schulden, maar soms lopen problemen door elkaar. En we staan in contact met de Stichting Leergeld en de Voedselbank.” 

Er was ruimte voor het stellen van vragen, en daarbij ging het juist over de samenwerking met de gemeente. Pijnpunt: de ambtelijke weg van een aanvraag duurt veel te lang.

Wie geeft wat-ie heeft, is waard dat-ie leeft: zoals hoort bij een vastenmaaltijd was er een collecte. Dit keer ten behoeve van beide fondsen, die beloofden de opbrengst fiftyfifty te verdelen.

Meer info vastenmaaltijden:
www.kerkeninhoofddorp.nl.

Door Anja Maas

Vastenmaaltijd Johannes de Doperkerk
Vastenmaaltijd Johannes de Doperkerk
Vastenmaaltijd Johannes de Doperkerk
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie