Afbeelding
Foto: Pixabay

Energiebesparende maatregelen actueler dan ooit

24 maart 2022 om 07:22 Partnercontent

Als inwoner van de Haarlemmermeer wacht je misschien met angst en beven de jaarafrekening van je energieleverancier af. Voor veel mensen zal dit een fikse tegenvaller zijn. De periodieke betalingen gaan soms met tientallen procenten omhoog. Je kunt natuurlijk met een extra dikke trui passief gaan afwachten tot de eindafrekening in de mail valt, maar je kunt ook gaan bedenken wat je nog meer kunt doen om extra energie te gaan besparen.

Gelukkig hoef je al die maatregelen die tot een lagere energierekening niet zelf te bedenken. In Haarlemmermeer kun je bij diverse organisaties te rade gaan voor handige tips. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites van de Haarlemmermeerse organisaties Energiebank, Energieloket en Tegenstroom. Landelijk zijn er ook veel gemeentes die zich richten op een duurzame samenleving. Kijk dus ook eens op de site van de gemeente of er bepaalde acties of actuele subsidiemaatregelen zijn.

Zo kan het voor de bezitters van een eigen huis misschien nog niet haalbaar zijn om het hele dak vol zonnepanelen te leggen, of een warmtepomp te kopen of laat staan een nieuwe elektrische auto. Voor veel mensen zijn deze duurzame investeringen gewoonweg niet haalbaar. Heb je bijvoorbeeld een oude cv-ketel die op z’n eindje loopt dan is het goed om te weten dat de huidige generatie veel zuiniger zijn dan die van vijftien of twintig jaar geleden. Mede door diverse innovatieve toepassingen is de huidige hoogrendementsketel de zuinigste ketel die er is. Je kunt deze ketels herkennen aan Energielabel A voor verwarming en warm water of aan het label Gaskeur HR. Het is beslist de moeite waard om je te verdiepen hoeveel je kunt besparen met zo’n nieuwe generatie cv-ketels. Ga je een cv ketel kiezen kijk dan ook eens online naar de reviews die andere kopers daar achter lieten.

Besparingen

Veel besparingen worden al algemeen toegepast in de Nederlandse huishoudens. Je hoeft niemand meer te vertellen dat een led-lamp het zuinige alternatief is voor de oude gloeilamp. Toch zal het menigeen verbazen hoeveel ‘oude’ gloeilampen er nog in de winkels te koop zijn. Naast verlichting kun je natuurlijk ook kiezen voor besparing door isolatie. Daarvan is spouwmuurisolatie de bekendste variant.

Toch zijn er meer mogelijkheden zoals vloerisolatie en het eenvoudig zelf aan te brengen tochtstrips of radiatorfolie. Die laatste dingen zijn beslist een aanrader ook als je partner geen klusser is.

Heb je alle energiebesparende maatregelen getroffen, dan is waterbesparing ook nog een optie om overmatig gebruik tegen te gaan. Ten eerste is er de waterbesparende douchekop of nog eenvoudig een zandloper die aangeeft hoeveel tijd je nog hebt om te douchen. Ben je in de zomer vaak bezig om de tuin te besproeien dan is het bij veel gemeenten mogelijk om met een tegoedbon een nieuwe regenton te kopen. Het mogen misschien druppels op een gloeiende plaat lijken, maar als iedereen in Nederland al die kleine besparende maatregelen toepast scheelt dat behoorlijk in het totale energieverbruik. Zelfs al heb je een klein budget dan zijn er tal van opties om toch een bijdrage aan een duurzame samenleving te leveren. Voor jezelf en voor de generaties van de toekomst. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie