Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Energie

6 april 2022 om 16:00 Column

We kennen allemaal de uitspraken wel, “Maart roert zijn staart” en “April doet wat hij wilt”. Deze uitspraken kloppen ook. De afgelopen tijd hebben we vier verschillende seizoenen meegemaakt in een paar dagen tijd. Het prachtige weer van anderhalve week geleden werd opgevolgd door een korte winter. Nederland werd wakker in een wit landschap. Na een dag verdween de sneeuw als sneeuw voor de zon. Inmiddels zitten we midden in de herfst. 

Regen en wind zijn de hoofdingrediënten voor het weer deze week. Een beetje afwisseling is nooit verkeerd, maar zoveel afwisseling is wel wat wennen. De koudere temperaturen van de afgelopen dagen betekent dat veel mensen thuis weer de verwarming aanzetten of het een graadje hoger zetten. 

Onlangs kwam het kabinet met een advies om de verwarming op maximaal 19 graden te zetten. Het Rijk zelf is hier al mee begonnen. Of de rest van Nederland gaat volgen, zullen we in de toekomst gaan zien. Voor veel mensen is het verwarmen van je huis of kantoor een normale gang van zaken. Maar helaas heeft niet iedereen in Nederland en in Haarlemmermeer de luxe om het huis op te warmen naar de gewenste temperatuur. Zeker nu het dagelijks leven steeds duurder wordt vanwege de inflatie en de omstandigheden in Oekraïne. 

In Nederland zijn er sinds kort 800.000 huishoudens die recht hebben op een energietoeslag. Deze toeslag werd vastgesteld op 200 euro en is verhoogd naar 800 euro door de explosie van energieprijzen. Er moest voor uitbetaling gewacht worden op de richtlijnen die vanuit het kabinet zouden moeten komen. Toch heeft het college van B&W aan de bel getrokken, en terecht. 

Er zijn in Haarlemmermeer steeds meer mensen die in de schulden komen door de explosief hoge energieprijzen. Iets wat wij als burgers van Haarlemmermeer niet moeten willen. Het is niet de bedoeling dat mensen met een laag inkomen in de kou moeten zitten, of in diepe schulden komen. Er is dan ook een brandbrief vanuit Haarlemmermeer naar het kabinet gestuurd. Een positieve ontwikkeling, het is niet de bedoeling dat dit zoals zoveel dingen op een plankje van het kabinet komt te liggen om vervolgens onder het stof verbolgen te geraken. 

Het college van B&W heeft zelfs besloten niet langer te wachten op de richtlijnen vanuit Den Haag, de toeslag wordt nu al uitgekeerd. Fantastische beslissing, zoals gezegd, voordat de bestuursleden in Den Haag wakker worden, is het probleem niet meer te overzien, en is het al zomer. Ondanks dat de warmere dagen steeds dichterbij komen, is het belangrijk dat iedereen redelijk comfortabel richting de zomer gaat. Een belangrijke stap richting dit doel is gezet, een mooie positieve stap. 

Dit laat zien dat onze mooie gemeente niet altijd afwacht, maar ook zelf beslissingen durft te nemen. Een krachtig beeld laten ze op deze manier zien. Een mooie ontwikkeling, een lijn die de nieuwe raad over kan nemen, en door moet zetten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie