Afbeelding
Foto Pexels

Koffiepauzes, wie heeft ze uitgevonden?

5 april 2022 om 15:49 Partnercontent

Bij veel bedrijven en onder werknemers wordt een koffiepauze als de normaalste zaak ter wereld gezien. Maar is het dat ook? En hoe is deze bijzondere break op een lange werkdag eigenlijk ontstaan? Je leest hier alles over dit fenomeen, wat aan het begin van de twintigste eeuw werd geïntroduceerd. Waarom dit precies zo is en wie het voor het eerst verzonnen heeft, kun je zometeen zien.

Niet alleen is het lekker om een of twee keer op een dag even een minuutje of tien, of een kwartier extra rust te hebben, het drinken van koffie heeft nog veel meer voordelen. Daarom hebben we verderop deze pagina een opsomming gemaakt van een aantal pluspunten van het drinken van koffie door werknemers. Niet alleen is de koffiepauze een goede stimulans om daarna weer lekker door te gaan, je knapt van een goed bakkie zeker ook op. Nu gaan we eerst kijken hoe de koffiepauze precies werd uitgevonden.  

Ontstaan van de koffiepauze

Voor het invoeren van de koffiepauze kunnen we dus teruggaan naar het begin van de twintigste eeuw. Niet geheel toevallig valt dit zo ongeveer samen met de opkomst van vakbonden. En die connectie is niet voor niets. De voornaamste taak van de eerste vakbonden was het verbeteren van de omstandigheden waarin door arbeiders werd gewerkt. Daar viel onder andere onder dat werknemers minder lang achter elkaar hoefden te werken zonder onderbrekingen en het veiliger maken van de werkvloer.

Om voor dat eerste te kunnen zorgen, kwamen ze met de koffiepauze, toen ook wel werkpauze genoemd. Die gaf werknemers, vaak twee keer op een dag, tien minuten of een kwartier extra rust en de tijd om dus even koffie te drinken, of wat anders als je dat wilt natuurlijk. Het is nooit meer weggegaan en langzaamaan zijn we het toen in de volksmond de koffiepauze gaan noemen.  

Welke positieve effecten heeft koffie op werknemers?

Wellicht zijn veel werkgevers niet altijd blij met de koffiepauze. Zeker in het begin kon dit op veel weerstand rekenen. Want de werkgever heeft immers personeel wat twee keer per dag een pauze neemt waarin niets gebeurd. Maar is het ook echt slecht voor de productiviteit en kost het daarmee bedrijven echt geld? Dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen, zoals blijkt uit vele onderzoeken. Sterker nog, er zijn ook veel positieve effecten die ontstaan na het drinken van een bakje koffie. Hieronder zie je welke dingen dit zijn.

Sociale aspect

Even een gesprek voeren bij de koffieautomaat of tijdens de koffiepauze bijkletsen, het is onderdeel van ons sociale leven en werkleven. Daarbij geeft het de tijd om collega’s beter te leren kennen, met als gevolg vaak een veel betere samenwerking. Hierdoor ontstaat meer arbeidsvreugde, en dus mag het sociale effect van de pauze niet worden onderschat. Het blijkt zelfs dat koffiedrinkers vaak een stuk gelukkiger zijn met hun baan.

Alerter zijn

Iedereen weet dat er cafeïne in koffie zit. Deze stof stimuleert het lichaam op een aantal belangrijke vlakken. Zo helpt het de alertheid en concentratie, waardoor je, vooral op je werk, weer beter kunt presteren. Zeker na een zware nacht, heftige week of aan het einde van een lange werkdag kan een kopje koffie daarom fungeren als een echte redder in nood. Een kopje bevat precies genoeg cafeïne om je weer even op scherp te krijgen zodat je weer optimaal kunt functioneren.

Maakt vrolijker

Niet alleen helpt koffie om meer alert te worden en je beter te kunnen concentreren, het maakt ook nog eens vrolijker. Als je moeite hebt met opstaan in de ochtend is een goede kop van je favoriete koffiesoort vaak je beste vriend. Uit onderzoek blijkt ook dat koffiedrinkers minder kans hebben op het krijgen van een depressie. Dit komt, naast de cafeïne die het bevat, door de antioxidanten.

Sneller leren

Op allerlei vlakken kan het drinken van koffie helpen om beter te presteren. Een groot onderdeel daarvan is dat je sneller zult leren en dingen op zult pakken. Dit kost veel minder moeite wanneer je af en toe koffie drinkt. Mocht er bij jouw werkgever en in je werkomgeving vaak van alles in hoog tempo veranderen, dan kun je een goede kop koffie vaak maar al te goed gebruiken. Wanneer je sneller dingen opsteekt zal dit je op den duur ook weer kunnen helpen om te groeien binnen je bedrijf.

Stimuleert de gezondheid

Natuurlijk moet je altijd met mate drinken, maar dit geldt niet alleen voor koffie, maar eigenlijk voor alles. Als je dit doet, en geen melk en suiker toevoegt, zitten er niet of nauwelijks calorieën in. Daarbij verkleint het drinken van koffie het risico op verschillende ziektes zoals Diabetes Type II en Alzheimer. Vanwege al deze redenen kun je het prima toevoegen aan een gezond eetpatroon.  

Hogere productiviteit

Hoewel de meningen nog wel eens verdeeld zijn over koffie en of dit daadwerkelijk de productiviteit verhoogt, lijken de meeste onderzoekers het toch redelijk eens. Het blijkt in ieder geval een productiever gevoel te geven, en dat alleen al is mooi meegenomen. Daarbij laten veel werknemers weten dat ze minder productief zijn als ze de hele dag geen koffie mogen drinken.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie