Ambachtelijk werken leerde Zwemer bij Vicon in Nieuw-Vennep.
Ambachtelijk werken leerde Zwemer bij Vicon in Nieuw-Vennep. pr

Biografie over ‘Vennepse’ uitvinder Jan Zwemer

22 april 2022 om 11:46 Overig

NIEUW-VENNEP Onder de titel ‘Wees niet bang’ is bij uitgeverij Vrije Uitgevers een biografie verschenen over Piet Oosterling: uitvinder, inspirator en idealist. Auteur is Jan Zwemer.

Piet Oosterling (1945-2018) was een bakkerszoon uit Groede in Zeeuws-Vlaanderen, maar had lang zijn thuisbasis in Haarlemmermeer. Zijn vindingen werden en worden over de hele wereld toegepast. ‘Geen saai bestaan,’ noemde hij zijn leven in een terugblik, daarbij opmerkend dat uitvinden hem ‘in het bloed’ zat. Piets levensverhaal lijkt nu en dan op het sprookje van Klein Duimpje en de Reus, zoals bij het op de markt brengen van de melkrobot oftewel het Automatisch Melksysteem met zijn bedrijf Prolion in de jaren 1990. 

Ambachtelijk werken leerde hij bij Vicon in Nieuw-Vennep, doorzetten zat in zijn genen. Anderen helpen en stimuleren eveneens. De idealist Piet Oosterling ontwierp op latere leeftijd nog de ‘zoetwatermolen’ die in droge gebieden drinkwater genereert. ‘Bang’ kwam niet in zijn woordenboek voor.

Oosterling zat tijdens zijn leven onder meer in de Raden van Bestuur van onder meer Vicon, Greenland, Prolion en Swilion, allemaal aanwezig in of rond Haarlemmermeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie