Adrianus Anthonius Bontje liet als 20 jarige het leven in de WOII.
Adrianus Anthonius Bontje liet als 20 jarige het leven in de WOII. Eigen foto

Grafsteen Bontje officieel herplaatst naar begraafplaats Iepenhof

28 april 2022 om 10:11 Overig

HOOFDDORP Adrianus Anthonius Bontje heeft op dinsdag 19 april zijn definitieve rustplaats gevonden op begraafplaats Iepenhof in Hoofddorp. Dit gebeurde door het plaatsen van een gerestaureerde steen op het graf van de familie Bontje-Nieuwenhuijzen, dat kort geleden daarheen werd verplaatst na vele jaren een prominente plek te hebben gehad op het kerkhof achter de H. Joannes de Doperkerk. 

Wie de afgelopen jaren het parochiekerkhof bezocht, heeft het familiegraf Bontje-Nieuwenhuijzen vast niet gemist. De bijzondere grafsteen maakte het tot een klein monument. Het verhaal erachter? Adrianus Anthonius Bontje stierf op 20-jarige leeftijd in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 24 augustus 1943 de dood ingejaagd door ‘Duits handelen’ en daardoor officieel oorlogsslachtoffer. Het familiegraf waarin hij achter de Joannes de Doperkerk is bijgezet werd daardoor ‘oorlogsgraf’ en dat mag nooit geruimd worden. Waarom dan deze verplaatsing? Jacco van der Laarse van Uitvaarzorg De Meer, die vanwege zijn werk regelmatig op het betreffende kerkhof aanwezig moet zijn, miste op een bepaald moment de monumentale grafsteen. 

“Het viel me extra op, omdat het om familie ging. De meisjesnaam van mijn vrouw is Nieuwenhuijzen, Adrianus Bontje was een neef van mijn schoonvader. Ik wist dat het een oorlogsgraf was en wilde weten wat er gebeurd was.” 

RESTAURATIE STEEN Navraag leverde op dat het etiket ‘oorlogsgraf’ wat op de achtergrond was geraakt en dat het graf toch op de lijst van ruiming terecht was gekomen. De steen leek het eerste slachtoffer, maar Jacco van der Laarse meldde zich gelukkig op tijd. De steen was wel gehavend, maar restauratie leek mogelijk en ook het graf zelf was er nog. 

“Daar waren we blij mee, zeker omdat de Stichting Oorlogsgraven en de gemeente Haarlemmermeer hadden aangegeven dat ruiming niet aan de orde kon zijn. In goed overleg met alle partijen is toen gezocht naar een oplossing. Dat werd begraafplaats Iepenhof in Hoofddorp. Nu we daar onlangs de steen konden herplaatsen - de herbegrafenis had al plaatsgevonden - is de kwestie opgelost. Mijn vrouw en haar familie zijn de gemeente Haarlemmermeer dankbaar voor het meedenken en de steun. Onze dank gaat ook uit naar Boot Natuursteen uit Lisse. Deze natuursteenspecialist is erin geslaagd de originele staat van de steen terug te brengen. Erg mooi, dat het zo gelukt is.”

Anja Maas

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie