Afbeelding
Eigen foto

'Gruwelijke plaatjes van dieren tegen overlast kauwgom'

16 juni 2018 om 09:41 lokaal

HOOFDDORP De gemeente kan mogelijk gruwelijke plaatjes van dieren inzetten om de overlast van kauwgom in het centrum van Hoofddorp te bestrijden. Die opmerkelijke suggestie kwam donderdag in de gemeenteraad van D66-raadslid Denise Abbas.

Abbas zei dat er op internet genoeg foto's te vinden zijn van vogels die kauwgom hebben opgepikt en wiens snavel daarna helemaal dichtgeplakt zit. Misschien dat dergelijke foto's kauwgomkauwers kunnen stimuleren hun lekkernij in een prullenbak te deponeren in plaats van op de grond, aldus het raadslid.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water van Fysieke Leefomgeving zei de suggestie van Denise Abbas te zullen meenemen. Zij vroeg zich echter direct af of de gruwelplaatjes wel effect zullen hebben. De wethouder trok een vergelijking met de confronterende afbeeldingen op pakjes sigaretten. Die hebben volgens haar ook nauwelijks invloed op het rookgedrag van mensen.

De discussie over kauwgomoverlast in het winkelcentrum was aangezwengeld door PvdA-fractieassistent Bert den Elzen. Hij vroeg zich af of er niet meer afvalbakken kunnen worden geplaatst.

Wethouder Steffens vond dat een slecht idee. Volgens haar is de overlast rond prullenbakken juis thet groot. Veel mensen zien het als een sport om te proberen hun kauwgom al spugend in een afvalbak te mikken en dat gaat meestal mis, aldus de wethouder. Meer prullenbakken is daarom volgens haar geen oplossing.

Volgens fractievoorzitter Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP is het geen kwestie van een gebrek aan afvalbakken maar een gebrek aan respect voor de openbare ruimte. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vroeg zich af of de verkoop van kauwgom niet aan banden kan worden gelegd. Wethouder Steffens had sterke twijfels of het college dat zomaar kan afdwingen.

Fractievoorzitter Jurgen Nobel van de VVD kwam als laatste met een idee. Volgens hem zijn er buitenland afvalbakken waarbij mensen mogen kiezen of ze hun kauwgom of andere rommel in een bakje met een afbeelding van voetballer Lionel Messi doen of een afbeelding van zijn concurrent Christiano Ronalda.

Er werden kortom genoeg ideeën naar voren gebracht om de irritante kauwgomresten uit het centrum te krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie