Ruim 3.600 huurders in Haarlemmermeer die in een sociale huurwoning van Ymere wonen hebben last van energiearmoede door de explosief gestegen prijzen voor gas en elektriciteit.
Ruim 3.600 huurders in Haarlemmermeer die in een sociale huurwoning van Ymere wonen hebben last van energiearmoede door de explosief gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. pixabay.com

Ymere: ‘Energietoeslag voor álle sociale huurders Haarlemmermeer’

7 mei 2022 om 08:07 Overig

HAARLEMMERMEER Ruim 3.600 huurders in Haarlemmermeer die in een sociale huurwoning van Ymere wonen hebben last van energiearmoede door de explosief gestegen prijzen voor gas en elektriciteit. Het lukt hen steeds minder goed de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Toch komen ze niet in aanmerking voor een energietoeslag van 800 euro van het Rijk. Woningcorporatie Ymere  pleit samen huurdersorganisatie SHY iedere sociale huurder met huurtoeslag een dertiende maand extra huurtoeslag te geven.

Directielid Verhuur & Wonen Dory Louwerens van Ymere: “De energierekening is bij normale prijzen al vaak niet op te brengen door huurders met een zeer laag inkomen. Dat geldt ook voor de huur. Door het voeren van een gematigd huurbeleid houdt Ymere de woningen betaalbaar en biedt Ymere maatwerk als dat nodig is. Maar doordat het inkomen heel laag is, zijn ze hier onvoldoende mee geholpen. Uiteindelijk zal er gekeken moeten worden naar een lange termijnoplossing: de inkomenspositie moet verbeterd worden. En die taak ligt bij de overheid.” “Naast betaalbare woningen wil Ymere ook een bijdrage leveren aan een lagere energierekening. Zuinig omgaan met energie is de beste manier om de energierekening te verlagen. En dat gaat makkelijker in een goed geïsoleerde woning. We kijken op dit moment hoe we onze woningen sneller kunnen verduurzamen. Maar deze huurders moeten hun energierekening nu zien te betalen.”

Uit onderzoek van corporatie blijkt dat 37 procent van alle Ymere-huurders het steeds meer moeite kost de energierekening te betalen. “Dat is een zorgelijke ontwikkeling,” stelt Louwerens.

Huishoudens met een inkomen tot 120 procent boven het sociaal minimum krijgen eenmalig een energietoeslag van 800 euro. Deze komt boven op de generieke korting die alle huishoudens van het Rijk krijgen. Dory: Huurders die iets meer van het sociaal minimum verdienen worden over het hoofd gezien. Deze groep heeft volgens Louwerens óók de financiële middelen niet om de hoge energierekening op te vangen. “De generieke korting is voor hen niet voldoende. Zij hebben extra compensatie nodig. De energierekening is bij normale prijzen al moeilijk op te brengen. De torenhoge energieprijs komt harder aan bij deze groep.”

Wilma van Lijf, voorzitter SHY: “En we vragen ons af of iedereen die wél in aanmerking komt wel wordt bereikt. Huishoudens die bijstand ontvangen van de gemeenten krijgen de 800 euro automatisch op hun rekening gestort. Van deze groep is bekend dat ze een laag inkomen hebben. Anderen moeten de toeslag zelf aanvragen. Zowel wijzelf als Ymere hebben huurders geïnformeerd over de energietoeslag en hoe zij dat moeten aanvragen. Maar je bereikt helaas niet iedereen. En de huurders die je wel bereikt, moeten de digitale aanvraagprocedure zien te doorlopen. Wat nou als je minder digitaal vaardig bent en/of laaggeletterd?”

SHY en Ymere zien hiervoor een simpele en doeltreffende oplossing. Het Rijk geeft aan alle mensen die huurtoeslag ontvangen een  13e maand huurtoeslag, naast de generieke korting en extra financiële compensatie van 800 euro. Dan bereik je álle huurders die weinig inkomen hebben. En ze krijgen het geld direct op hun rekening gestort zonder dat ze het zelf moeten aanvragen of moeten weten dat de regeling bestaat. En het mooie is: het kan simpel en snel. Betaal in de maand mei twee keer de huurtoeslag uit.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie