Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Voorrang op het vliegveld

11 mei 2022 om 16:00 Column

De meivakantie is helaas weer voorbij en de chaos op Schiphol daarom ook. Inmiddels lijkt de stof alweer een beetje neergedaald. Hopelijk zijn onze lezers geen slachtoffer geweest van deze chaos. We hebben genoeg verhalen gehoord van de ellende, van mensen die het niet eens meer gingen proberen, omdat de vlucht al was vertrokken voordat zij door de douane heen waren, tot verhalen waar de gate voor mensen hun neus werd gesloten. Erg zuur allemaal en Schiphol loopt inmiddels over met klachten en schadeclaims. Het schijnt dat één van de hangars van KLM op Schiphol is opgeofferd om alle brieven in op te slaan. 

Het gaat Schiphol erg veel geld kosten, en als het in de zomervakantie niet is opgelost, kunnen zij rekenen op astronomische bedragen tegen die tijd. Corendon is inmiddels al uitgeweken naar andere luchthavens, onder andere in Duitsland. Ja u hoort het goed, Duitsland! Wij als Haarlemmermeerders hebben de ellende van de vliegtuigen, de schadelijke afvalstoffen en de herrie. Daarom denken wij, geef ons voorrang. Wij kunnen op spaarzame momenten genieten van het gemak dat Schiphol te bieden heeft, heerlijk dichtbij huis op het vliegtuig stappen. En dat spaarzame moment wordt ons wellicht ontnomen door de drukte uit het gehele land. 

Dan horen wij u al denken, maar jullie hebben zelf gekozen om dichtbij Schiphol te wonen. Daar zit wat in, in ons geval hebben wij er niet veel over te zeggen gehad, onze ouders woonden hier al toen we geboren werden of zijn hierheen verhuisd toen wij nog niet eens wisten wat die stalen vogels in de lucht waren. Maar dat terzijde, is er natuurlijk door ons gekozen om hier te gaan wonen, wij hadden ook ergens anders kunnen gaan wonen als wij zoveel last hebben van de vliegtuigen, dit klopt allemaal als een bus. 

Echter kiezen de mensen die niet in de buurt wonen ook zelf om naar Schiphol te gaan, ze kunnen ook ergens anders heen, bijvoorbeeld Eindhoven voor onze Brabanders, of Maastricht voor de mensen uit de provincie met de vlaaien. Toch kiezen veel mensen er nog steeds voor om met het vliegtuig van Schiphol te vertrekken. Dat is prima, het levert onze gemeente geld op, vraag is alleen wat de bewoners er natuurlijk aan hebben. 

Natuurlijk is het een beetje een verdwaald idee om Haarlemmermeerders voorrang te geven op het vliegveld, maar tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, is door onze krant de vraag gesteld of Schiphol een last of een lust is voor onze gemeente. Veel partijen vonden het een lust. Voor de gemeente zelf is het absoluut een lust, het biedt enorm veel kansen voor de gemeente. Toch vragen wij ons af hoe zit het dan met de bewoners? Om die te belonen lijkt het ons geen slecht idee om ons voorrang te geven, toch een beetje waardering vanuit het gemeentehuis. Dus gemeente doe er iets mee en biedt de bewoners een beetje zekerheid voor in de zomer ;-)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie