Jeroen en Rebecca Neus op de BMX-baan van hun club De Bataaf. Terecht ontzettend trots.
Jeroen en Rebecca Neus op de BMX-baan van hun club De Bataaf. Terecht ontzettend trots. Trudy Witteman

Een echtpaar met BMX-virus

21 juni 2018 om 07:35 Sport/sport

ZWANENBURG Een echtpaar dat meedoet aan het Wereldkampioenschap BMX is bijzonder. Als de vrouw de beste van de wereld wordt en de man een fraaie zevende plaats opeist, wordt het nóg mooier.

In Baku, Azerbeidzjan, schreven de Bataafleden Rebecca en Jeroen Neus onlangs geschiedenis: Rebecca (42) wereldkampioen in de klasse Cruiser Vrouwen 40+, Jeroen (38) zevende van de wereld in de categorie Cruiser Mannen 35-39 jaar. Zijn eerste WK-finale in zijn 33-jarige carrière en dan deze uitslag. Jeroen voelde zich wereldkampioen.

Fietscrossen doen Rebecca en Jeroen allebei al tientallen jaren. Het zijn fervente BMX-ers. Niet vreemd te horen dus dat hun eerste ontmoeting was tijdens een fietscrosswedstrijd. En ook niet vreemd te horen dat hun kinderen Tessa (12) en Mike (10) ook met het BMX-virus zijn besmet. Ze doen hun verhaal bij de in aanleg zijnde BMX-baan op het complex van De Bataaf waaraan ook Jeroen meebouwt. Sinds 1 januari van dit jaar zijn ze lid van de Zwanenburgse club. "We hadden natuurlijk kunnen wachten tot de baan klaar was, maar om de club en de sport te promoten hebben we ons eerder aangemeld", vertellen ze. Met hun voortreffelijke WK-prestatie kun je zeggen dat ze daar perfect in geslaagd zijn. Vanaf jonge leeftijd al rijdt Rebecca wedstrijden. In de periode 1984 tot 2005 behoorde ze tot de absolute top. Meerdere keren kampioen van Nederland en ook op EK's en WK's gooide ze heel hoge ogen. Ze stopte toen de kinderen kwamen, maar vorig jaar begon het heftig te kriebelen toen bekend werd dat Jeroen naar het WK in Amerika ging. Rebecca ging kwalificatiewedstrijden rijden en plaatste zich. Twaalf jaar had ze niet gereden en toch werd ze vierde. Maar was zwaar teleurgesteld.

"De beker voor de vierde plek had ik in 2003 al in Australië opgehaald. Ik wilde meer." En dus begon ze aan een zwaar trainingsprogramma. Vier keer per week krachthonk en crossbaan, heel veel wedstrijden rijden en een speciaal voedingsprogramma. Om 400 meter lang net even meer uit haar lijf te kunnen persen dan de concurrentie. "Volgend jaar in België de titel verdedigen? Ik weet het nog niet. De voorbereiding is heel zwaar en ik heb een gezin en een drukke baan."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie