OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Henk van Ommeren

Ben Hurry winnaar Kortebaandraverij Zwanenburg

26 juni 2018 om 07:31 lokaal

ZWANENBURG Met overmacht won de 7 jarige ruin Ben Hurry met rijder John de Leeuw de Kortebaandraverij Zwanenburg 2018. In de vijf omlopen verloor hij slechts een rit en in de finale versloeg hij Diesel Scott met Rick Wester. Derde werd Every’s Wish met Caroline Albers.

Het was dit jaar de 13e editie van de Kortebaandraverij van Zwanenburg en deze werd voor de 8e keer op de wielerbaan van HSC De Bataaf gehouden. Bij de draverijen wordt er over een afstand van minimaal 275 en maximaal 315 meter gelopen, afhankelijk van de baanlengte. In Zwanenburg is dat de minimum lengte. Paarden die dit seizoen 4 jaar of jonger zijn of nog slechts een gering bedrag hebben gewonnen kunnen een ontheffing krijgen om 5 meter minder te lopen. Veelverdieners krijgen een handicap van 5 of 10 meter.

In Zwanenburg kwamen er 24 sulky’s aan de start. De uit Heemskerk afkomstige Jan Kos is een trouw bezoeker van draverijen: “Er mogen maximaal 28 paarden aan de start komen. In de startzone moeten de sulky’s na het startschot een draai maken voordat zij kunnen gaan racen. Bij de finish halen zij soms snelheden van bijna 60 kilometer per uur. Elke omloop bestaat uit drie ritten. Bij een galoppade verliest dit paard de rit. Dit gebeurt regelmatig omdat zij bijvoorbeeld ergens van schrikken of afgeleid worden.”

Een van de drijvende krachten achter de draverij in Zwanenburg is Tineke Offerberg. Nadat haar man, één van de initiatiefnemers, overleed zette zij zich met veel overgave in om de wedstrijden door te laten gaan. Als eerbetoon aan haar man is de wisselbeker naar hem vernoemd: Jan Offenberg wisselbokaal. Tineke: “Op de wedstrijddag zijn wij met 70 tot 80 vrijwilligers actief. De voorbereidingen gaan het hele jaar door. Dit jaar hadden wij iets minder tijd omdat het even onzeker was of het door kon gaan” Eén geluk hadden de organisatoren in ieder geval: het weer was uitstekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie