Vaten met water om een beginnende brand te kunnen blussen.
Vaten met water om een beginnende brand te kunnen blussen. Arjan Smit

Grote stappen voorwaarts op Cebu

28 juni 2018 om 11:45 lokaal

HAARLEMMERMEER Hij wist een klein beetje wat hij kon verwachten, maar desondanks heeft Arjan Smit zijn brandweerman-ogen uitgekeken tijdens zijn verblijf op het Filipijnse eiland Cebu. Hij is net terug van zijn negen dagen durende ontdekkingsreis. "Mijn ervaring is dat we trots mogen zijn op het werk dat VHC daar doet."

Arjan Smit, clustercommandant Veiligheidsregio Kennemerland, prijst de Vriendschapsband Haarlemmermeer-Cebu (VHC) die ervoor gezorgd heeft dat er in Cebu-City middels allerlei projecten grote stappen zijn gemaakt. Stappen die nog elke dag gemaakt worden. Vanwege het aflopen van het driejarenplan op het gebied van veiligheid maakte hij deel uit van de VHC-delegatie die zich op de hoogte ging stellen van de voortgang van de projecten.

Op het gebied van veiligheid wordt VHC ondersteund door Veiligheidsregio Kennemerland waartoe ook Haarlemmermeer behoort. Met eigen ogen wilde Smit zien wat er op het gebied van fysieke veiligheid verbeterd zou kunnen worden. Zonder te denken dat wij de wijsheid in pacht hebben, benadrukt hij. "Wij moeten de mensen daar onze maatstaven niet willen opleggen. Het leven zit daar nu eenmaal anders in elkaar. Wij kijken naar de risico's in de maatschappij en richten onze organisatie daar op in. In Cebu hebben ze slechts beperkte financiële middelen voor de brandweerzorg en moeten dus kijken wat wél en wat niet kan. Als hier, bij bijvoorbeeld een brand, iets fout gaat wordt eindeloos gediscussieerd over de schuldvraag. Daar veel minder. Iets waar wij van kunnen leren."

VERBLUFFENDE RESULTATEN Waar VHC de algemene leefomstandigheden wil vergroten, richt de brandweer zich op het creëren van een veiliger leefomgeving in Cebu-City. Als Smit gaat vertellen over zaken die hem zijn opgevallen gaat hij er eens goed voor zitten. Twee grote risico's springen er uit: het ontbreken van preventieve brandvoorzieningen in de tachtig barangays, enorme krottenwijken, die de stad telt en een brandweer die niet is uitgerust voor het bestrijden van grote branden terwijl in rap tempo vele nieuwe, grote gebouwen worden neergezet. Als het gaat om de barangays is er afgelopen jaar grote vooruitgang geboekt, weet Smit.

"Met ondersteuning door VHC hebben we vorig jaar laten zien hoe in Nederland de jeugdbrandweer werkt. Dat hebben ze opgepakt en toen ik daar vorige week was hebben de jongeren mij de resultaten laten zien. Echt verbluffend", straalt de gedreven Arjan Smit. "Jongens en meisjes uit de barangays in de leeftijd van 16 tot 18 jaar hebben les gekregen in hoe ze branden moeten bestrijden, kregen les in Eerste Hulp en technische hulpverlening en ook werd hen geleerd te kijken naar de risico's. Terwijl ze mij vol trots rondleidden in de barangays schoot mij het Bijbelse verhaal over het mosterdzaadje te binnen. Het kleinste zaadje dat kan uitgroeien tot een grote boom. Er zijn geweldige stappen gemaakt. De jongeren zien nu wat de gevaren zijn en acteren erop. Ze geven hun ouders en medebewoners voorlichting over hoe het anders moet. Want als in een barangay, waar ze koken op butagas en van elkaar stroom aftappen, brand uitbreekt zijn de gevolgen niet te overzien."

Er brandt een heilig vuur bij de jongeren die met andere ogen hebben leren kijken. Zo kwamen ze met het idee van brandblussers. Smit: "Ze hebben ze neergezet in centraal gelegen kapelletjes waar zo'n wijk vol mee staat. Ook hebben ze gezorgd voor grote vaten die gevuld zijn met water. Handig om een beginnende brand mee te blussen. Slim bedacht. Met mijn westerse denkwijze was ik hier niet op gekomen."

De vriendschapsband opheffen? Niet wat Arjan Smit betreft. "Al is het maar om te beseffen hoe goed we het hier hebben. En hoe het is iets te kunnen betekenen voor mensen elders op de wereld."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie