Nico en Dorien Dorrestein met twee van hun kleinkinderen.
Nico en Dorien Dorrestein met twee van hun kleinkinderen. Frans Tol

Nico Dorrestein met pensioen

29 juni 2018 om 11:22 lokaal

ZWAANSHOEK Nico Dorrestein had begin dit jaar al aangegeven dat hij aan het eind van zijn lopend contract zijn werkzaamheden als beheerder van dorpshuis De Oase wilde stoppen. "Ik ben nu 67 en wil het, nu ik 10 jaar beheerder ben geweest, wat rustiger aan gaan doen." En hij houdt woord: vrijdag 29 juni is zijn afscheid.

Dat dit besluit een keer zou komen wist Henk Ruighaver, lid van de dorpsraad en bestuurder van de Stichting Dorpshuis Zwaanshoek, al langer. "Nico is eigenlijk al 2 jaar met pensioen. Maar vanwege zijn inzet en verdienste voor De Oase willen wij hem niet met stille trom laten vertrekken. Daarom nemen wij vrijdag 29 juni vanaf 19.30 uur gepast afscheid van hem. Dan gaan wij nog eenmaal met Nico als beheerder het glas heffen in de Oase."

SUPERMARKT Nico Dorrestein was, voordat hij beheerder van het dorpshuis werd, 20 jaar lang eigenaar van de nu niet meer bestaande supermarkt van Zwaanshoek. "Dat was eerst een A-markt. Later werd het een Spar." Hij werd als zevende van twaalf kinderen geboren in het dorp Schalkwijk, in de gemeente Houten. "Mijn ouders hadden een volledig zelfstandige boerderij. Met landbouw, fruit, koeien, varkens, kippen, geiten en schapen. Mijn moeder, die nog leeft en inmiddels 95 is, maakte toen zelf ook kaas."

Hij ging naar de detailhandelsschool in Utrecht en werkte bij een van de drie kruidenierszaken die het dorp rijk was. "Die op de Brink. En ik wist toen al dat ik in het kruideniersvak terecht wilde komen. Als 20-jarige ging ik werken voor Simon de Wit. Die had ook campingwinkels en horeca. Zomers werkte ik in diverse campingwinkels en omdat ik telkens werd overgeplaatst, heb ik door het hele land gezworven. Uiteindelijk werkte ik 4 jaar in de campingwinkel in Vogelenzang."

CAMPING Daar ontmoette hij in zijn derde jaar Dorien, die zijn vrouw is geworden. "Daarna heb ik 4 jaar gewerkt op de camping op het IJsbaanpad in Amsterdam. Daar mochten alleen buitenlanders komen. Dat was een mooie tijd." In de winter moest hij in een van de supermarkten werken van Simon de Wit die overgenomen werden door Albert Heijn.

Nico en Dorien trouwden in 1980, vierden feest in Treslong en gingen in Hillegom wonen. "In 1982 werd onze eerste zoon geboren. In 1986 kregen wij een woning in de Klinkenbergstraat in Zwaanshoek. Toen werden wij ook eigenaar van de supermarkt. Later konden wij de twee pandjes ernaast erbij nemen. Daarin opende slager Horlings zijn slagerij. Dat was een succes."

Een succes werd ook de bedrijfsvoering van De Oase. "Die loopt gewoon als een tierelier. Daarom wil men het voorlopig nog in eigen beheer behouden. Het is niet van Maatvast maar ik werd als beheerder tot mijn pensioen wel betaald door Maatvast. Na mijn pensioen betaalde de stichting Dorpshuis Zwaanshoek mij, via een constructie met een uitzendbureau uit eigen kas."

Nico en Dorien hebben twee zoons en drie kleinkinderen. "Eigenlijk is het dorpshuis mijn vierde kleinkind. Ik heb er mijn ziel en zaligheid voor gegeven. Maar het werd teveel, nam teveel tijd in beslag. Ik kan het wel met een gerust hart achterlaten En ja, ik ga het dorp Zwaanshoek beslist missen."

KLEINKINDEREN Zijn vrouw Dorien (66), die bij Sanquin werkte, is inmiddels ook met pensioen. "Wij zijn nu samen vrij en willen meer tijd aan onze kleinkinderen en andere dingen besteden, bijvoorbeeld meer op reis gaan."

Belangstellenden zijn vrijdag 29 juni vanaf 19.30 uur welkom op de afscheidsreceptie. Die vindt uiteraard plaats in De Oase.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie