Dit is geen beeld uit Zaragoza of Sevilla, maar staat over enkele jaren in het centrum van Hoofddorp
Dit is geen beeld uit Zaragoza of Sevilla, maar staat over enkele jaren in het centrum van Hoofddorp Jan Aukes

Olé! Nieuw stukje centrum Hoofddorp lijkt op Spaanse stad

24 november 2022 om 10:17 Overig

HOOFDDORP Met de realisatie van gebouw TROM aan het Dik Tromplein ziet de toekomst van het centrum van Hoofddorp er een stukje beter uit. Het plan is gebaseerd op de mediterrane architectuur. De kernwoorden zijn: vriendelijk, menselijk, modern, hoogwaardig en dynamisch.

Eind 2019 zijn de naast elkaar gelegen panden van de voormalige V&D en De Deining in het centrum van Hoofddorp door de Segesta Groep aangekocht. Deze panden zijn inmiddels al geruime tijd geleden gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw hart in het centrum waarvan de bouw in 2023 gaat beginnen. Het ontwerp is in handen van Dok architecten uit Amsterdam. 

Het Dik Tromplein ligt op de kruising van de Hoofdvaart en Kruisweg en vormt letterlijk het historische middelpunt van Hoofddorp. Het centrum gaat flink veranderen. Het Dik Tromplein markeert de westelijke entree van het centrum en vormt één van de drie knoopprojecten. De locatie vormt het overgangsgebied tussen het historische kwadrant van Hoofddorp en het winkelcentrum. 


NIEUW LEVEN Het Dik Tromplein was vroeger de plek van de markt en van evenementen. Het is de bedoeling om deze locatie met een goede invulling en mix van winkels, horeca en wonen nieuw leven in te blazen.

De nieuwbouw krijgt de naam TROM en zal bestaan uit een combinatie van vooral winkels en horeca op de begane grond, 136 huurappartementen en 296 parkeerplaatsen in een inpandige, openbare parkeergarage. Dit alles verdeeld over zeven bouwlagen en een kelder. Segesta neemt de beheer en het onderhoud op zich. 

De 136 huurappartementen bestaat voor de helft uit wat wordt omschreven als ‘betaalbare huurwoningen’. De andere helft wordt verhuurd in het vrije huursegment. Het gaat om kleine studio’s tot forse vierkamerappartementen.

De winkelstraat aan de Marktlaan wordt door het toevoegen van extra winkels tegenover de Markthof verlengd tot aan de Kruisweg. Voor zowel de bezoekers van de winkels en horeca, als voor de bewoners wordt er in TROM een openbare parkeergarage gerealiseerd met plek voor 296 auto’s.

De rotonde aan het Beursplein speelt een belangrijke rol in de stedenbouwkundige plannen. De monumentale gebouwen van het Polderhuis, het Oude Raadhuis, de Marktpleinkerk en de Beurs die zich rondom de rotonde bevinden, worden gezien als de historische kern van de stad. Het gebouw TROM heeft geen achterzijden aan het openbaar gebied zodat het recht moet doen aan het historische kruispunt én een sterk begin is van het winkelgebied. Het gebouw laat zich volgens de architecten aan alle kanten zien als vriendelijk, menselijk, modern, hoogwaardig en dynamisch. Bij het ontwerp is gekozen voor een romantische invalshoek door het toepassen van ronde vormen, hout en lichtgekleurde bakstenen. De gevel krijgt een duidelijk ritme, herkenbare entrees en sierelementen waardoor er een elegant en eigentijds geheel moet ontstaan, zoals in Zuid-Europese steden is te zien bij dit soort bijzondere gebouwen. Bovenop het dak van de parkeergarage komt dan ook een grote daktuin met een mediterrane uitstraling.

MARKTPLEINKERK Het ontwerp voor de uitbreiding van de bijna honderd jaar oude Marktpleinkerk sluit hier goed op aan. Het bouwen van de kerk was een belangrijke gebeurtenis in Hoofddorp. Er zijn veel foto’s gemaakt waaronder van het bijzondere houten geraamte van de kerk. De kerk was volop in gebruik en in 1965 had de toenmalige kerkgemeenschap behoefte aan een ontmoetingsruimte bij de entree van de kerk. Leo de Jonge, zoon van Jos de Jonge, tekende het ontwerp dat vandaag nog zichtbaar is in de huidige entree. De Protestante Gemeente Hoofddorp wil de Marktpleinkerk uitbreiden om over meer ruimte te beschikken voor ontmoetingen en de jeugd onder één dak. De Marktpleinkerk is hier als kenmerkend gebouw zeer geschikt voor, ook door de centrale ligging. In opdracht van de Protestante Gemeente Hoofddorp heeft Dok architecten het ontwerp gemaakt voor de uitbreiding aan de achterzijde van de kerk om aan alle activiteiten van de kerkgemeenschap voldoende ruimte te bieden. 

De uitbreiding zal een grote ontmoetingsruimte, meerdere vergaderruimtes en in de nok een ruimte voor de jongeren van de kerk gaan huisvesten. Met hoge vides staan deze ruimten in zichtbare verbinding met elkaar en zijn de houten spanten overal volledig te beleven. Ondersteunende functies zoals de grote keuken, een crèche voor kinderen tijdens de diensten of andere ontmoetingen en de kerkvergaderingen zijn op de begane grond rondom de centrale ontmoetingsruimte gepositioneerd.

START VAN DE BOUW Naar verwachting kan begin 2023 worden begonnen met de bouw van TROM. Medio 2025 moet het in gebruik kunnen worden genomen. De start van de bouw voor de uitbreiding van de Marktpleinkerk staat eveneens gepland voor begin 2023. De bouwtijd hiervan bedraagt circa 15 maanden.

De Marktpleinkerk blijft het uiterlijk van een kerk behouden.
Er zijn grote plannen voor Hoofddorp centrum.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie