Afbeelding
acov

ACOV zingt Nine Lessons and Carols!

25 november 2022 om 21:58 Overig Deel je nieuws

Een (Festival of) Nine Lessons and Carols is een vesperdienst die traditioneel in de Anglicaanse kerk in de week voor Kerst plaatsvindt. Deze traditie is rond 1880 ontstaan en werd al snel in veel andere kerken in Engeland overgenomen. Vanaf 1928 zendt de BBC jaarlijks (eerst via de radio, later ook via de TV) traditioneel de Lessons and Carols uit van het Kings College Cambridge, een uitzending die ook buiten Engeland enorm populair is.   In een Lessons and Carols viering wordt het verhaal van de zondeval, de belofte van de Messias en de geboorte van Jezus verteld aan de hand van negen korte lezingen (de lessons) afgewisseld met het zingen van carols, hymnes en andere kerstliederen. Ook samenzang maakt deel uit van deze viering.

De laatste decennia heeft deze Engelse traditie ook een plek in het Nederlandse koorleven verworven. In de week voor kerst vinden overal, met veel belangstelling, dergelijke vieringen plaats. Soms met een eigen invulling van de traditionele lezingen, maar veelal met de lezingen volgens de Anglicaanse liturgie. De groter wordende populariteit is zeker te verklaren door beperkte lengte van het concert/viering en de mogelijkheid om mee te zingen, wat voor veel mensen de kerststemming dichterbij brengt.

De ACOV zal op zaterdag 17 december een traditionele Nine Lessons and Carols brengen in de Open Hofkerk te Aalsmeer. Aanvang is 16:00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie