Directeur Elise van Melis, wethouder Derk Reneman en procesmanager Frits Ferres op de omloop van het museum
Directeur Elise van Melis, wethouder Derk Reneman en procesmanager Frits Ferres op de omloop van het museum Jos van Rooijen

Brede steun voor extra miljoen Cruquiusmuseum

13 juli 2018 om 11:53 lokaal

CRUQUIUS] De aanvraag voor een extra miljoen om de nieuw- en verbouwplannen voor het Cruquiusmuseum mogelijk te maken, kan rekenen op brede politieke steun. Dat blijkt uit de bespreking van het raadsvoorstel tijdens een vergadering in het raadhuis. Alle politieke partijen spraken daar donderdagavond hun waardering uit over het museum zelf, de wijze waarop de oeroude strijd tegen het water verbeeldt wordt (en straks nog beter) en de inzet van de 250 vrijwilligers.

Minder waardering was er voor de provincie Noord-Holland en de Stichting Leefomgeving Schiphol, omdat beide partijen hebben laten weten geen financiële bijdrage te leveren aan het realiseren van nieuw- en verbouwplannen. Volgens wethouder Reneman (Cultuur) een besluit om treurig van te worden, 'want het museum heeft een steengoed verhaal te vertellen'. Tim van Essen (HAP) kon het daar alleen maar mee eens zijn en voegde daar meteen aan toe: "Provincie, je moet je schamen." Hij stelde voor om met een tractor en gewapend met hooivorken richting provinciehuis te rijden.

De andere politieke partijen gingen niet zover. Zij stelden in meerderheid dat het nu of nooit is voor het realiseren van de plannen en dat het museum die extra steun van de gemeente meer dan verdient. Ook al zijn er zorgen of het bij dit bedrag blijft en of de exploitatie de komende jaren geen negatieve cijfers laat zien (want dan moet de susidie omhoog). Wethouder Reneman zegde toe 'de vinger nog beter dan anders aan de pols te houden'.

Voorzitter Henk Kuipers kon daarom maar één conclusie trekken, namelijk dat aanstaande donderdag (19 juli) het raadsvoorstel op brede steun van de raad mag rekenen.

Dit betekent dat de gemeente Haarlemmermeer ruim 1 miljoen extra toezegt bovenop de 2 miljoen die al eerder toegezegd is om de nieuw- en verbouwplannen te realiseren op het terrein van het museum aan de Cruquiusdijk. Het museum zelf zorgt voor 1 miljoen. In die plannen zit een deel herinrichting van het bestaande museum en een deel nieuwbouw in de vorm van een paviljoen. Bij het realiseren van de plannen wordt optimaal gebruik gemaakt van bestaand materiaal, waardoor het museum het eerste circulaire museum wordt.

Het stoomgemaal, het Theehuis en het nieuwe paviljoen vormen straks één geheel.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie