De grens sinds 1927 tussen Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlem bij de Grote Sluis in Spaarndam.
De grens sinds 1927 tussen Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlem bij de Grote Sluis in Spaarndam. Henk van Ommeren

Fusie akkoord, hoe nu verder

19 juli 2018 om 11:43 lokaal

HALFWEG/SPAARNDAM Nadat afgelopen week de Eerste Kamer akkoord is gegaan met een fusie tussen de gemeente Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude is deze voorgenomen fusie per 1 januari 2019 een feit. Daarna zal nog een onderzoek plaats vinden naar de positie van het duodorp Spaarndam.

In 2012 nam de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude zelf het initiatief om een onderzoek te doen naar de toekomst. Steeds meer taken kwamen naar de gemeenten en het ambtelijke apparaat van de eigen gemeente was erg klein en daardoor kwetsbaar. Zelfs een samenwerkingsverband met Heemstede en Bloemendaal gaf niet voldoende zekerheid voor de toekomst. In gesprekken met bewoners kwam naar voren dat een meerderheid eigenlijk helemaal geen fusie wilde met wie dan ook. Nadat uit onderzoeken bleek dat zelfstandig voortbestaan niet mogelijk was, vonden de bewoners in meerderheid dat bij een fusie de gemeente in zijn geheel samen moest gaan met een fusiepartner. In deze fase van de gesprekken met bewoners is een samenvoeging van Spaarndam-Oost en Spaarndam-West niet aan de orde geweest. Pas nadat bewoners uit Spaarndam-West en de Dorpsraad Spaarndam zich in de discussie gingen mengen werd dit onderwerp van gesprek. De toenmalige burgemeester van Haarlem Bernt Schneider gaf daarop direct aan dat hij nooit Spaarndam-West af zou staan.

In de discussie die tussen 2013 en 2016 volgde maakten de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude uiteindelijk een keuze voor de gemeente Haarlemmermeer als fusiepartner. Inmiddels hadden de Dorpsraad Spaarndam en de gemeente Haarlem aangegeven dat zij vonden dat de Spaarndam-Oost een onderdeel van Haarlem moest worden. Met andere woorden Spaarndam-Oost moest worden afgesplitst. Iets wat in de eerdere discussies met bewoners juist als ongewenst werd beschouwd. Dit zou de positie van dit gebied als Groene Buffer aan kunnen tasten. De Dorpsraad beriep zich op een enquête die zij gehouden had onder de inwoners. Volgens de gemeenteraad stuurde deze enquête in een richting en was daarom niet representatief.

In de verdere procedure van de fusie ondersteunde de provincie Noord-Holland het gemeenteraadsbesluit voor een ongedeelde fusie. Bij behandeling in april dit jaar in de Tweede Kamer was er enige twijfel of een grenscorrectie nu wel of niet goed zou zijn. Daarom werd gekozen voor een motie dat een eventuele grenscorrectie na de fusie moet worden onderzocht. De minister van Binnenlandse zaken gaf aan deze motie uit te zullen voeren.

In de letterlijke tekst en ook de discussie over de motie wordt er alleen gesproken over een eventuele grenscorrectie bij het duodorp Spaarndam. Onderzocht moet worden of er voldoende draagkracht is onder de bewoners voor een dergelijke correctie. Hierbij wordt opengelaten waar deze grenscorrectie dan moet komen. Spaarndam-Oost zou, als de bewoners dit wensen bij Haarlem gevoegd kunnen worden. Echter Spaarndam-West aan de Haarlemmermeer toevoegen, is gezien de tekst ook mogelijk.

De letterlijke tekst van de motie zoals deze is aangenomen in de Tweede Kamer
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie