Kees Buis toont trots zijn ontwerp van de groenstrook.
Kees Buis toont trots zijn ontwerp van de groenstrook. Frans Tol

Presentatie over openbaar groen rond Schenkeveld

22 juli 2018 om 17:00 lokaal

Frans Tol

RIJSENHOUT Nog deze zomer zal er volgens André Rotteveel van SGN PrimaViera een begin gemaakt worden met de voorbereidingen van de aanleg van een 4,2 kilometer lange groenstrook rond de kassen van tomatenkweker Schenkeveld. Dat bleek tijdens de informatieavond die vorige week over dit onderwerp werd gehouden in Rijsenhout.

"Wij hebben eerst een enquête gehouden onder omwonenden en zijn daarna de diepte in gegaan met een Klankbordgroep", aldus Rotteveel. Het groen, met grote variatie aan planten, taludjes, speelplaatsjes en dansende speelse lijnen, wordt door SGN (Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland) ontwikkeld en betaald. De eerste planten gaan in het najaar de grond in. Er komen ook nieuwe bruggen die het gebied ontsluiten.

TEVREDEN De bezoekers die vorige week donderdag de moeite namen naar de presentatie in de Ontmoetingskerk te komen, leken tevreden. Sandy Arendse kijkt net als Monica Streng vanuit haar woning aan de kant van de Aalsmeerderweg naar de kassen. "Ik woon nu 23 jaar in Rijsenhout en toen wij hier kwamen wonen wisten wij al dat er op die plek iets zou komen. Na de komst van Schenkeveld zijn wij in eerste instantie slecht geïnformeerd, maar dat gaat nu een stuk beter." De dames wijzen richting kunnen hun buurman Kees Buis. "Wij zijn erg blij met Kees. Die weet tenminste wat er speelt en hij houdt ons op de hoogte."

OVERGENOMEN Buis zelf meldt bescheiden dat hij zich alleen maar hard maakt voor het dorp. "Ik heb direct in het voortraject als burgerinitiatief een ontwerp voor de groeninvulling gemaakt en dat is voor 80 procent door SGN overgenomen. Mijn ontwerp heb ik tot in detail met landschapsarchitecten kunnen bespreken. Het is met 325 verschillende boomsoorten echt een uniek ontwerp waar later ook weinig onderhoud voor nodig is."

Volgens de website van SGN PrimaViera zal publiek er straks kunnen wandelen op de paden, picknicken aan de picknicktafels, rennen door een wilgentunnel en spelen bij de speeltoren met glijbaan, ravotten met de hond en genieten van de natuur. Op het entree-eiland treft men daar straks al een grote variatie aan bomen. Langs de Bennebroekerweg wordt de aanplant wat ruiger met een natter en droger deel, en met bij de al aangelegde bomencirkel een amphitheater van zwerfkeien.

Buis, die een groenopleiding genoten heeft in struiken, bloemen, bomen en heesters: "Het hele complex omvat 80 hectares. Als compensatie vult SGN 16 hectare in met beplanting als bron van leven. De breedte aan de Aalsmeerderweg is zo’n 60 meter, langs de Bennebroekerweg 48 meter en aan de kant van Van der Valk ook 60 met maar met veel water. Van der Valk heeft beloofd dat stuk later ook te gaan invullen."

KIEVIETEN "De invulling van de eilanden aan de achterkant zijn heuvels met natuurlijke begrazing. In het gebied zaten veel kwikstaarten en kievieten. Die zijn al terug, ik heb die al zien broeden."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie