Rianne Jansen, voorzitter van Stichting Op Eigen Tenen, overhandigt de PLUIM aan Kees Hoekstra en zijn dochter.
Rianne Jansen, voorzitter van Stichting Op Eigen Tenen, overhandigt de PLUIM aan Kees Hoekstra en zijn dochter. Stichting Op Eigen Tenen

Veenendaalse PLUIM uitgereikt aan “Vliegen met autisme” 

22 juli 2018 om 12:41 lokaal Deel je nieuws

Bijna heel Nederland heeft schoolvakantie. Veel mensen gaan er even tussenuit. Een grote groep zal met het vliegtuig naar hun vakantieadres reizen. Een makkelijke, comfortabele en snelle manier van vervoer. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Kees Hoekstra wordt in zijn werk, bij de KLM, regelmatig geconfronteerd met de problemen die gezinnen met een kind met autisme ervaren tijdens een vliegreis. In november 2016 besluit hij een project op te zetten om meer bekendheid te geven aan dit onderwerp. Zowel bij luchtvaartmaatschappijen als bij ouders die met deze problemen kampen.

De problemen waar het om gaat, lopen uiteen van angst voor het onbekende en overprikkeling, tot het feit dat je vaak niet aan iemand ziet dat hij of zij autistisch is. Om deze moeilijkheden het hoofd te bieden, is een goede voorbereiding essentieel.

Kees ontwikkelde hiervoor diverse activiteiten. De Schiphol autisme tour is een exclusieve rondleiding voor mensen met autisme waar wordt uitgelegd wat je allemaal kunt verwachten als je gaat vliegen.

Een passagier met autisme kan DPNA-assistentie aanvragen. Een kleine bescheiden button zorgt ervoor dat het luchthavenpersoneel en de bemanning weten dat het een passagier met autisme betreft. Op deze manier kan men daar rekening mee houden.

Verder geeft Kees lezingen over het onderwerp vliegen met autisme. En heeft hij hier een boekje over geschreven met ervaringen en tips. Zodat mensen met autisme weten wat ze kunnen doen om de reis met zo min mogelijk prikkels en zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Stichting Op Eigen Tenen vindt “Vliegen met autisme” een fantastisch project. Het maakt de wereld daadwerkelijk toegankelijker voor mensen met autisme. Daarom heeft zij op 21 juli een PLUIM uitgereikt aan Kees Hoekstra.

‘Op Eigen Tenen’ wil mensen met en zonder autisme met elkaar verbinden. Een van de middelen die zij daarvoor gebruikt, is het uitdelen van pluimen voor die initiatieven die de emancipatie van mensen met autisme bevorderen. Voor meer informatie zie www.opeigentenen.nl

Voor meer informatie over 'vliegen met autisme' of het bestellen van het boekje, zie www.vliegenmetautisme.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie