Electronische problemen verpesten race Rinus VeeKay.
Electronische problemen verpesten race Rinus VeeKay. Rinus VEEKAY PR

Rinus VeeKay valt uit met elektronische problemen

21 augustus 2022 om 11:58 Autosport

MADISON Waar Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout in de maand juli uitblonk met drie topzesklasseringen, daar moest de 21-jarige Hoofddorper tijdens de vijftiende ronde van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 helaas opgeven vanwege een elektronisch probleem.

VeeKay kwam tijdens de kwalificatie op vrijdagmiddag (lokale tijd) tot een 23ste tijd, op de World Wide Technology Raceway van Gateway in Madison, Illinois. Zodoende vertrok de enkelvoudig IndyCar-racewinnaar tijdens de race op zaterdagavond vanaf de twaalfde rij. Bij het zwaaien van de groene vlag toonde VeeKay zich strijdvaardig. De jonge Nederlander trachtte door middel van een run op zijn voorganger een van zijn kenmerkende flitsende starts te maken, maar kwam zo snel op diezelfde voorganger af, dat hij uit moest wijken en kort de pitmuur toucheerde.

De wedstrijd op Gateway bleek eentje om snel te vergeten. VeeKays dashboard viel na slechts tien van de geplande 260 ronden uit en zodoende was het voor de talentvolle twintiger onmogelijk om vitale informatie tot zich te nemen. Na een eerste pitstop, waarbij VeeKay de snelheidsbegrenzer vanwege het gebrek aan informatie niet kon inschakelen, koos het team ervoor om haar pupil wederom binnen te halen om de wagen te onderzoeken.

Het stuurwiel werd verwisseld, de accu werd losgehaald en vervangen maar niets mocht baten. De elektrische problemen die VeeKay in de eerste stint dwarszaten, trokken uiteindelijk een kruis door zijn kansen op de short oval van St. Louis. Na 52 racerondjes kon VeeKay niets anders doen dan uitstappen en zich richten op de volgende wedstrijd.

“Na tien racerondjes ‘bevroor’ mijn stuurtje”, laat VeeKay vanuit de Verenigde Staten optekenen. “Ik kon niets zien of horen. Daarnaast begaf ook de weight jacker het, daarmee stellen we onze wagen af. Ik moest letterlijk op gevoel rijden en heb dat gedurende ruim veertig ronden gedaan. Tot overmaat van ramp had de elektronische malheur effect op de snelheidsbegrenzer en kwam ik te hard de pitstraat ingereden. Al met al een weekend om snel te vergeten.”

“Het is gewoon balen. Dit is het team nog niet eerder gebeurd. Ik weet dat we vandaag de race onder normale omstandigheden niet hadden gewonnen, maar ik had graag voor de posities geknokt. Elke plek is er eentje.”

“Er zijn nog twee races te gaan in dit IndyCar-seizoen, we reizen straks naar de westkust. Vorig jaar hadden we het lastig in Portland en op Laguna Seca, maar we hebben gedurende het seizoen wel iets gevonden waardoor we een stuk beter voor de dag kunnen komen. Onder de streep gaan we gewoon weer de volle honderd procent geven voor het beste resultaat”, besluit VeeKay strijdvaardig.

De Grand Prix of Portland, het voorlaatste bedrijf van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 staat gepland voor zondag 4 september aanstaande. Er wordt gestart rond 21.15 uur Nederlandse tijd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie