Afbeelding
eigen opname

Vrouwsimona: Greetje…

27 november 2019 om 14:21 Column

Ik weet heus wel dat je geen Greetje heet hoor Greta Thunberg. Maar wanneer ik jouw naam hoor uitspreken dan klinkt dat zo scherp. Daarom noem ik jou in deze column voor het zachte tintje: Greetje. Ik zat vroeger op de basisschool met ene Greetje in de klas die nooit zoveel sprak. Ze was heel bescheiden of misschien kon ze de lesstof niet zo goed volgen en was het handiger om je een beetje onzichtbaar te maken. Jij bent bepaald niet onzichtbaar Greetje, je timmert aan de weg op een manier die veel mensen prikkelt. Zo verplaats jij je uit principe niet met het vliegtuig maar per schip. Zo mocht je aanmonsteren op een catamaran, die volgens een professor uit Amerika flink wat geld had gekost wat niet verdiend was met een krantenbaantje, naar de klimaatconferentie in Madrid varen. Ach die professor, jij hebt het beste voor met de wereld en dus met ons.

Mij doe je denken aan de humanist Thomas More uit de zestiende eeuw. Misschien heb je wel van hem gehoord, hij schreef in 1516 een fel boek dat flink uitpakte tegen het Engeland van toen, dat zijn samenleving uitputte door de elite te voortrekken en de armen steeds meer op achterstand zette. Over het klimaat kan ik niets vinden, maar hij promootte net als jij nu een ideale staat voor ons allen om in te leven, en noemde dit: Utopia. Niet te verwarren met het televisieprogramma Utopia. In het Utopia van Thomas moest alle luxe afgeschaft worden. Iedereen zou genoegen moeten nemen met een sobere levensstijl waarin genoeg tijd en ruimte was om diep na te denken over het leven. Een beetje waar jij toch ook voor staat.Nu zijn we al aardig op weg met die energietransitie. Neem nou die windparken. Die rijzen overal op, maar hebben toch ook een schaduwkant. En dan doel ik niet op de slagschaduw van de wieken, maar op het aantal vogels dat erdoor sneuvelt. In mijn mailbox kreeg ik een berichtje van de onderzoeker Willem Bouten van de UvA, die melding maakt van onthoofde en afgehakte vleugels van 1.200 zangvogeltjes dit najaar, op een van de windparken. Hij wil graag dat die molens zo af en toe even stil staan tijdens de vogeltrek. Maar ja, dat blijkt niet te kunnen. Och Greetje, er moet nog zoveel gebeuren en uitgevonden worden.

Thomas boek was bedoeld als satire, pas op lieverd dat jij geen satire wordt. Groetjes van een bezorgde bewoner van deze planeet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie