Afbeelding
renee heijmans

René Heijmans: Geval carnaval

25 februari 2020 om 12:23 Column

Wat is het toch dat wij hier boven de rivieren maar niet kunnen accepteren dat carnaval iets is wat thuishoort beneden de rivieren? Rond deze tijd bekruipt me altijd het gevoel dat we er ook zonodig bij moeten horen.

Tot mijn verbazing heeft het "Alaaf" ook weer heftig in Hoofddorp geklonken het afgelopen weekend. Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Karbonkel XLVII van carnavalsvereniging De Meerbonken had het deze carnavalsperiode even voor het zeggen. De titel "de 47ste" doet vermoeden dat dit al een lange traditie is in Hoofddorp, dat voor deze periode even wordt omgedoopt tot Meerbonkendorp. Maar waarom in vredesnaam?

Wat moeten wij nuchtere noorderlingen met dit feest van zotheid, spot en uitbundigheid?

Hou me ten goede, ik heb niets tegen het feest dat carnaval heet. Maar dan wel in het zuiden van het land, waar men de juiste aard kan doorgronden. Ik ben twee keer in mijn leven onderdeel geweest van dit bijzondere spektakel en ben tot de conclusie gekomen dat het niet mijn "ding" is. Ik snap er helemaal niets van dat je het prettig vind om je een paar dagen te verkleden en je voor te doen als iemand die je niet bent. Ik heb helemaal niets met veel drinkende en lallende mensen, die je allerlei kletskoek verkopen waar je helemaal niet op zit te wachten. Ik ben gek op dansen, maar het achter elkaar aan hossen met je handen op de schouders van de voorganger komt voor mij toch wel heel dicht bij een nachtmerrie. Om over de hoempapa muziek nog maar niet te spreken …

En toch. Ik zie en hoor Brabanders en Limburgers praten over dit festijn, hun ogen gaan glimmen en met een brede en ietwat geheimzinnige glimlach vertellen ze openlijk over de magie van hun carnaval. Hun carnaval, dat gevoelsmatig voor mij als noorderling toch een geheim blijft. Een geheim dat ik niet kan doorgronden en waar ik me gewoon maar bij heb neergelegd.

Overigens, wel naar dat het carnaval nu ook besmeurd wordt met het stigma "racisme". Een carnavalskraker als "Voorkomen is beter dan Chinezen" getuigt mijns inziens alleen maar van hele slechte smaak. Overigens, gezongen door een Rotterdammer van boven de rivieren!

Nu is er een oproep tot melding bij het discriminatiemeldpunt wanneer je in de hossende menigte indianentooien, afro-pruiken, geishapakken en een mondkapje bij iemand die is "verkleed als Chinees" ziet rondlopen. Het typetje Ushi van Wendy van Dijk is niet klassiek en hadden we ooit niet iemand op het songfestival met indianentooi? Ook "gevalletjes" carnaval?

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie