Afbeelding
Eigen foto

Flora & Fauna: Fraam of loganbes

23 juni 2022 om 14:00 Column Flora & Fauna

Iedereen kent bramen als een vrucht die je overal kunt plukken vanaf augustus. Frambozen zijn wat minder bekend als wildpluk fruit

Beide horen bij de bramenfamilie. Maar die familie is nog veel uitgebreider. Zo vind ik de Japanse wijnbes een van de lekkerste vruchten die je in Nederland kunt vinden. En ik ben niet de enige. Ik heb altijd opvallend veel extra vrijwilligers in de periode dat de Japanse wijnbes rijp is… Alleen van de braam bestaan er wel 1000 soorten en rassen. Bijvoorbeeld de dauwbraam. Maar het wordt nog veel mooier: mensen proberen altijd van alles uit om bijzondere producten te maken. En rond 1880 was er een rechter Logan de het bij toeval lukte om frambozen met bramen te kruisen. Deze werd naar hem de Loganbes genoemd. Ik vind Fraam een term die de lading beter dekt.

BIJZONDER De fraam komt in 2 variëteiten: een doornloze versie en de (zwaar) gestekelde. Ik heb ze allebei in mijn tuin en stekken vinden gretig aftrek. Framen hebben kwaliteiten van beide ouders. Ze zijn zo groot (8 gram) als grote bramen en hebben de kleur van frambozen (rood). Jammer genoeg produceren ze alleen in juni/juli. Bramen doen het anders: die pluk ik van half juli tot ver in de herfst. Zolang je blijft plukken, blijven ze bloeien en vruchten maken.  

Frambozen hebben 2 oogsten per jaar. De takken van vorig jaar produceren in juni/juli nog een oogst. En de scheuten die vanaf maart opkomen, hebben hun eerste oogst in augustus/september. Maar de loganbes doet daar niet aan mee. Jammer want de vruchten zijn erg lekker en erg groot. Zie de inzet in de foto (boven frambozen- klein- en onder framen -groot).Bramensoorten hebben een 2-jarige cyclus. De takken van het eerste jaar groeien meters lang  uit en maken vruchten in het 2e jaar op dwarstakken. Takken die vrucht hebben gedragen sterven in de winter af en kunnen dan weg gesnoeid worden. Ook frambozen die 2x vrucht hebben gedragen sterven af. Intussen maakt de plant nieuwe worteluitlopers.

WAAR De Fraam of Loganbes is rond 1880 in de VS ontstaan. Inmiddels is hij over de hele wereld verkrijgbaar voor groente-, voedsel- en fruittuinen.    

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Door Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie