Afbeelding
Pixbay

GGD Kennemerland opent vandaag coronateststraat Haarlemmermeer

8 september 2020 om 08:21 Corona

VIJFHUIZEN De Veiligheidsregio Kennemerland opent vandaag (dinsdag) in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen een corona-teststraat. Dat staat te lezen op de website van de organisatie. De testmogelijkheid is een wens van de gemeente Haarlemmermeer.

Inwoners uit Haarlemmermeer en omgeving kunnen zich hier laten testen op het coronavirus, als zij menen klachten te hebben die mogelijk duiden op COVID-19. In de nieuwe teststraat kunnen zo’n 250 mensen per dag getest worden. GGD Kennemerland komt hiermee tegemoet aan de wens van de gemeente Haarlemmermeer om in deze gemeente ook een teststraat te hebben.

Het uitgangspunt van GGD Kennemerland is altijd geweest om in de regio 800 tot 850 tests per dag te kunnen uitvoeren. De teststraat in Haarlem bleek hiervoor niet toereikend. De opening van de teststraat in Haarlemmermeer helpt daarom in het bereiken van 850 tests per dag in deze regio. De teststraat Haarlemmermeer werkt alleen op afspraak. Mensen die symptomen ervaren van het coronavirus en zich willen laten testen, kunnen via het landelijk telefoonnummer 0800-1202 of via coronatest.nl een afspraak maken voor een test.

Bezoekers kunnen met de auto of fiets naar de teststraat Haarlemmermeer komen. Bezoekers die met de auto komen, blijven in hun auto als de verpleegkundige of arts de test afneemt (met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel).

Na het afnemen van de test is binnen 48 uur de uitslag bekend. Al kan dit door de huidige drukte ook uitlopen. Mensen met DigiD kunnen (een negatieve) uitslag online bekijken op coronatest.nl. In alle andere gevallen wordt er telefonisch contact opgenomen over de uitslag.

Bij een test neemt een GGD-medewerker slijm af uit neus en keel. Het afgenomen materiaal gaat vervolgens voor analyse naar een laboratorium. Doordat iemand zelf de test en de diagnose aanvraagt, valt het onder de geneeskundige behandelovereenkomst tussen de aanvrager en de GGD (- hulpverlener). Het is niet nodig om van tevoren te tekenen om toestemming te geven. Monsters worden na de uitslag nog bewaard. De termijn varieert per laboratorium tussen enkele weken tot maanden. De GGD kan aan het laboratorium vragen om verder onderzoek te doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie