Van aubergines uit eigen (volks)tuin kan je lekker eten maken.
Van aubergines uit eigen (volks)tuin kan je lekker eten maken. Pixabay

Moestuin-auberginefrieten Gran Balconia

2 september 2020 om 15:00 Culinair

HAARLEMMERMEER Vraag iemand om zijn favoriete eten. Wedden dat hij of zij een gerecht met aubergine noemt? Dus niet. Maar dat zal nog wel komen. Want zeker in de verstedelijkte delen van Nederland explodeert op dit moment de vraag naar volkstuinen. 

door Jaap van Rijn

2020 pakt uit als vakantiethuisblijfjaar waarin vele tuinlozen de zomer op Costa Balconia doorbrengen. Een deel van de gelukkigen die zo’n tuin bemachtigt, zal kiezen voor een moestuin. Zo’n tuin hoeft niet alleen functioneel te zijn. Zat groenten zien er in het groeiseizoen oogverblindend uit. Neem de fraaie graffiti aubergine, de zus van de bekende paarse. Je kunt zowel langwerpige, ronde of korte exemplaren tegenkomen. En je kunt er lekker eten van maken.

KAVIAAR VAN AUBERGINE De zuidelijke streken van Europa bieden recepten die huiselijk van karakter zijn. Dat betekent hier: makkelijk klaar te maken en veel smaak op het bord. Een aantal Franse streken zet caviar du pauvre op het menu. Die maken ze in de Auvergne van linzen en in de Provence van aubergine. Met heel veel fantasie kun je in zo’n bordje onbetaalbare kaviaar zien. Er gaan vele recepten in de rondte, zoals dit los-uit-de-pols-koken-gerecht: auberginekaviaar van langzaam in olieolie gegaarde, ongeschilde (armen met smaak gooien niets weg) stukjes aubergine. 

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Vervolgens de stukjes een kleurtje in de olie geven, dan het vuur temperen. Voeg toe wat zoute kappertjes, een half handje grof gesneden zwarte olijven, een paar lepels tomatensap, een beetje citroensap, een schepje suiker. Op smaak brengen met zout en zwarte peper. Deksel op de koekenpan en dan de ingrediënten in zo’n twintig minuten tot een dikke armenkaviaar laten sudderen. Opdienen met hardgekookte eieren en geroosterde stukjes stokbrood.

FRIET VAN AUBERGINE Ook Spanjaarden weten raad met aubergines. Een klassieker is de berenjenas, frieten van aubergine. Ook dit is zo’n huiselijk recept waar je de weegschaal niet voor nodig hebt. Schenk wat melk in een kom. Schil een flinke aubergine en snijd er dikke friet van. Laat de friet een uur in de melk marineren. Schep een aantal grote lepels fijn maismeel in een andere kom. Verhit in een pan simpele olijfolie (geen extra vergine) of maisolie tot 170° C. Haal de frieten uit de melk, dan direct door de bloem en doe ze vervolgens in de olie. Bak tot ze goudgeel zijn. Laat de frieten kort uitlekken en verdeel ze over een paar bordjes. Maak mooie strepen over de de friet met balsamicostroop en voor een Nederlandse knipoog ook met pannenkoekstroop. Bestrooi de friet met zout en peper en dien direct op.

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer verhalen zijn (straks) te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair op de homepage.

Ook Spanjaarden weten raad met aubergines. Een klassieker zijn de berenjenas, frieten van aubergine.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie