Danstheater AYA met nieuwe voorstelling in De Meerse

20 september 2013 om 00:00 Cultuur

HOOFDDORP - De eerste kus, de eerste verliefdheid, de eerste menstruatie: tussen het twaalfde en achttiende levensjaar vinden al die mijlpalen plaats. De voorstelling 'Eerste Keer' van Danstheater AYA  toont een spel van aantrekken en afstoten. Danstheater AYA is op vrijdag 4 oktober met de try-out van 'Eerste Keer' te zien in De Meerse kleine zaal, aanvang: 20.30 uur.

In het eerste deel nemen de dansers voor een duet het publiek in kleine groepen mee naar verschillende plekken in het theater en vertellen op wie ze verliefd zijn, waarom, waar ze van dromen en hoe ze zich staande houden in de storm van lichamelijke veranderingen. In het tweede deel, in de theaterzaal, is van die onzekerheid weinig meer te zien. Daar begint het grote spel van spetterende liefdes, brute afwijzingen, misverstanden en gillende overmoed. 

Omdat het publiek voorafgaand aan het groepsstuk een duet heeft gezien, weet het veel meer van de dansers dan wat ze op het podium aan elkaar laten zien. Wat er achter het gestuntel zit, bijvoorbeeld, wat die ene danser eigenlijk zou willen zeggen tegen degene op wie hij verliefd is. 'Eerste Keer' is een hilarisch stuk met duetten over misverstanden en dansers die andere dingen doen dan ze eigenlijk zouden willen (want wat ze willen, durven ze niet). De regie is in handen van Wies Bloemen. Dansers: Jagoda Bobrowska, Dietrich Pott, Rick Reekers, Luciën Denny, Daan de Kogel, Nicole Geertruida, Rosanne Bakker en Jenice de Haan.

Danstheater AYA maakt sinds 1996 met veel succes grensoverschrijdende danstheatervoorstellingen voor jeugd en jongeren. AYA wortelt in de realiteit van nu, haalt de eigentijdse dans uit zijn ivoren toren en weet pubers en kinderen te bereiken met een taal die bij uitstek populair is bij de doelgroep: dans. Artistiek leider Wies Bloemen heeft in de loop van haar 17-jarige carrière een eigen taal ontwikkeld die vaak ruig, woest en ontregelend is. Haar directheid levert confronterende en spannende voorstellingen op, vaak met een humoristische touch. De jongerenvoorstellingen behandelen altijd 'grote onderwerpen' zoals verliefdheid, afgewezen worden, dood, geweld of angst; de persoonlijke ervaringen van de dansers maken de dans toegankelijk voor het jonge publiek. AYA bekleedt in Nederland inmiddels een unieke en vooraanstaande plaats, maar ook internationaal is het gezelschap succesvol.

De Meerse kleine zaal

Vrijdag 4 oktober - 20.30 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie