'Wat zouden we zijn zonder water?'

30 september 2013 om 00:00 Cultuur

HAARLEMMERMEER - Op 5 en 6 oktober is het 'Het Weekend van de Wetenschap' in Nederland. Als wetenschapsmuseum doet Museum De Cruquius hier aan mee. Op 5 oktober, om 16 uur, geeft de 'pop-up wetenschapper' Jos van den Broek een lezing, met als onderwerp: 'Wat zouden we zijn zonder water?'. Het museum nodigt geïnteresseerden u uit om deze lezing bij te wonen. De lezing is gratis, maar bezoekers betalen wel reguliere entree. Aanmelden kan via media@museumdecruquius.nl.

Wat zouden we zijn zonder water?

In deze lezing vertelt Jos van den Broek over het ontstaan van water. Hoe bijzonder is water eigenlijk? Waar komt al dat water op aarde vandaan? En zouden we ons een planeet zonder water kunnen voorstellen waar toch leven is? Een college over sterrenkunde, natuurkunde, scheikunde én biologie. Daarna weet je werkelijk alles!

Jos van den Broek studeerde scheikundige technologie in Delft en biochemie in Leiden, en promoveerde op zijn 30ste in zijn lievelingsstad Leiden op een farmacologisch onderwerp. Zijn promotor Douwe Breimer - nog steeds een trouwe vriend - raadde hem een loopbaan aan als wetenschapsjournalist. Een beter advies bestond niet, bleek al gauw. Hoofdredacteurschappen van Chemisch Magazine, Bionieuws en Natuur & Techniek wetenschapsmagazine volgden, onderbroken door een fantastisch jaar aan het MIT in Cambridge, Massachusetts en een hele reeks freelance werkzaamheden voor (semi)overheid, universiteiten, kranten, tijdschriften en bedrijfsleven.

Pop-up wetenschapper

Het sterrenstelsel, ons dierenrijk, je brein; het zijn dingen waar je misschien nooit over nadenkt. Hoe zit het in elkaar? Waaruit bestaat het? Bij wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland duiken in het eerste weekend van oktober pop-up wetenschappers op die van deze onderwerpen het naadje van de kous weten. De pop-up wetenschappers geven antwoord op je vragen, vertellen meer over hun ontdekkingen of demonstreren met proefjes hoe iets werkt.

Kijk voor het landelijke programma van pop-up wetenschapper op www.popupwetenschapper.nl

Pop-up wetenschapper is een initiatief van de VSC; het samenwerkingsverband van wetenschapsmusea en science centra die samen het hele jaar door laagdrempelige wetenschap brengen bij jou in de buurt.

Meer over Weekend van de Wetenschap

Sport, eten, energie, sterren bijna alles uit het dagelijkse leven heeft te maken met wetenschap en technologie. We staan er alleen niet bij stil. Jong en oud kunnen in het Weekend van de Wetenschap ervaren welke rol wetenschap en technologie innemen in Nederland en in ons dagelijks leven. Zeker honderdveertig bedrijven, instellingen, wetenschappelijke instituten, musea en universiteiten verspreid door heel het land openen hun deuren tijdens en rondom dit weekend. Met als doel: aan alle Nederlanders laten zien hoe leuk, interessant en belangrijk wetenschap en technologie zijn.

Op www.hetweekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie