Heldhaftige vrouwen in de hoofdrol in nieuwe dansvoorstelling van Emio Greco en Pieter C. Scholten

4 oktober 2013 om 00:00 Cultuur

HOOFDDRP - De dansvoorstelling 'Double Points: VERDI' geeft een zuiver vrouwelijke en lichamelijke stem aan drie heldinnen uit de Italiaanse opera. Choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten van ICKamsterdam blazen nieuw leven in Giuseppe Verdi's prima donna's. In deze 'dansopera' werpen de drie heldhaftige vrouwen de sociale verwachtingen overboord: Violetta uit 'La Traviata', Giovanna uit 'Giovanna d'Arco' en Desdemona uit 'Otello'. Onvervulde verlangens, onbeantwoorde liefdes en een onverwacht lot. 'Double Points: VERDI' vertaalt deze typische operathema's naar een hedendaags spektakel dat voorbij de grenzen van dans en opera gaat. De muziek is gebaseerd op originele audio-opnames van de beroemde diva's Maria Callas, Renata Tebaldi en Joan Sutherland. 'Double Points: VERDI' is op woensdag 23 oktober om 20.30 uur te zien in de kleine zaal van De Meerse

Elke vrouw heeft in de voorstelling haar eigen karakter; wat haar met de anderen verbindt is de hartstocht, het hormonale en heroïsche waarmee zij elk een levende getuigenis vormen van de samenleving van nu. Het dramatisch hoogtepunt is het samenkomen van de karakters in een gemeenschappelijk 'Libera me' - het einde van Verdi's 'Requiem'. Violetta, Giovanna en Desdemona komen allen oog in oog te staan met de dood. Maar met hun keuze voor de dood ontlopen de heldinnen hun verantwoordelijkheden niet - eerder plegen zij een rebelse en bevrijdende daad waarmee zij eeuwig trouw blijven aan hun persoonlijke idealen. En dus 'sterven' Verdi's heldinnen nooit helemaal - door hun daden hebben zij gedurende de voorstelling een gezamenlijk beeld van onsterfelijkheid, als boegbeeld van overwinnende vrouwen, op ons netvlies gebrand. Dans: Suzan Tunca, Kelly Hirina en Helena Volkov.

Verdi's 200ste geboortedag in 2013 creëert voor Emio Greco en Pieter C. Scholten de perfecte gelegenheid om de waarde van diens werk in een hedendaagse, en misschien op het eerste gezicht niet zo voor de hand liggende, danscontext te bekijken. Na een succesvol onderzoek naar de betekenis van het fenomeen 'boksen' in relatie tot de man en zijn lichaam in de prijswinnende voorstelling 'ROCCO' (bekroond tot 'Meest Indrukwekkende Dansproductie' 2012 en tevens te zien geweest in De Meerse), gaan ze in 'Double Points: VERDI' aan de slag met het potentieel en de natuur van het vrouwelijke lichaam.

De Meerse kleine zaal

Woensdag 23 oktober - 20.30 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie