Afbeelding
Pixabay.com

Klanten Tegenstroom krijgen 50 euro teruggestort

3 februari 2023 om 20:30 Duurzaamheid

HOOFDDORP Klanten van Tegenstroom ontvangen 50 euro cadeau van het lokale energiebedrijf. Dankzij de lokale werkwijze, 100 procent duurzaam en geen winstoogmerk, is meer winst gemaakt dan normaal en daarvan profiteren de klanten. 

De energieprijzen zijn ontploft, dat zal niemand zijn ontgaan. Omdat de prijzen voor stroom hoger zijn dan normaal, wordt voor de lokaal opgewekte zonnestroom ook meer betaald. Daar profiteren de producenten en de energieleverancier van. Zo heeft ook Tegenstroom in 2022 een beetje meer winst gemaakt. Omdat Tegenstroom geen winstoogmerk heeft, geeft ze een deel terug aan haar klanten. Een ander deel blijft binnen het bedrijf en kan worden gebruikt om de energietransitie verder aan te jagen.

KOSTPRIJS Tegenstroom ziet energie niet als een commercieel product waar winst op moet worden gemaakt, maar als een nutsvoorziening. Andrea van de Graaf, de directeur van Tegenstroom zegt: “Wij hebben als doel om zo snel en zo veel mogelijk duurzame, lokale én betaalbare energie op te wekken. Het liefst worden we als bewoners ook allemaal zelf eigenaar van onze energievoorziening. Eigen zonnepanelen, eigen windmolens en eigen warmte. Dan kost energie de kostprijs, plus een beetje extra voor het organiseren en onderhoud enzo. En dat is het dan. Een vaste lage prijs, dan weet iedereen waar zij aan toe is. Betaalbare energie is voor iedereen fijn en het helpt echt tegen energiearmoede.” 

GROEI De belangstelling voor lokale opwek is het afgelopen jaar fors gegroeid. Er is meer belangstelling voor de herkomst en of het wel duurzaam is. “Een oorlog is natuurlijk vreselijk” zegt Andrea, “maar veel mensen realiseren zich nu wel dat we minder afhankelijk moeten worden van bijvoorbeeld Rusland. Bij de oprichting van Tegenstroom, in 2014, was onze slogan dat we af moesten van het gas van Rusland. Dat vond men toen wat vergezocht. Dat is nu wel anders. Deze bewustwording helpt de energie-initiatieven die eigen lokale opwek realiseren enorm. Dat is goed voor onze onafhankelijkheid én goed voor het klimaat.”

PROFITEREN Dat klanten meeprofiteren van de opbrengst is vernieuwend binnen de energiebranche. Tegenstroom is aangesloten bij om|nieuwe energie. Deze landelijke coöperatie vormt samen met ruim 60 andere lokale energie-initiatieven het groenste energiecollectief van Nederland. Door het coöperatieve karakter wordt de winst besteed aan nieuwe projecten én vloeit ze terug naar de klanten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie