Schrijfmarathon Amnesty International in Hoofddorp

20 november 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - Amnesty International organiseert voor 10 december, de Dag van de Mensenrechten, een Schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. In Hoofddorp worden brieven geschreven voor activisten en gewetensgevangenen.

Eén van de schrijvers is burgemeester Weterings. De actie begint om 10 uur in het raadhuis. Van 13.30 - 19.30 uur kunnen er bovendien brieven geschreven worden in de bibliotheek in het Cultuurgebouw.

Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen zijn er geschreven. Ze vroegen met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze gaven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze bewezen dat 'gewone' burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.

De brieven die op woensdag 10 december worden geschreven zijn onder andere voor Chelsea Manning uit de Verenigde Staten van Amerika. Die kreeg 35 jaar gevangenisstraf wegens het openbaren van geheime overheidsinformatie aan WikiLeaks, zoals videobeelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad. Ook wordt geschreven voor de Saudische blogger Raif Badawi, die tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) werd veroordeeld, terwijl hij niets anders deed dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op vrije meningsuiting.

De praktijk leerdt dat brieven niet voor niets zijn geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij. Zij voerde actie tegen huisuitzettingen en werd veroordeeld omdat ze een aanslag zou hebben beraamd, iets waar geen enkel bewijs voor was.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie