Bakkerij Dijkzeul bestaat 25 jaar

17 augustus 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

VIJFHUIZEN Een kwart eeuw bakkerij Dijkzeul. Met leuke acties en smakelijke aanbiedingen vieren René en Willemijn Dijkzeul dat 25 jaar geleden de familienaam op de gevel van het pand aan de Kromme Spieringweg 535 verscheen.

Vanwege het jubileum heeft de bakker deze maand ieder weekend iets lekkers voor slechts 25 cent. Nog tot 30 september loopt een stempelkaartactie: elke 5 euro is goed voor een stempel. Een ingeleverde volle kaart (10 stempels) geeft recht op een gratis zak krentenbollen of kadetten en doet tevens mee aan de verloting van een stoere bakkersfiets.

René (34) vormt de tweede generatie Dijkzeul die op deze plek Vijfhuizen en wijde omgeving van brood en banket voorziet. Zijn vader Hans begon er op 6 augustus 1990, samen met zijn vrouw Alice. 25 jaar geleden dus. Een historische locatie vertelt René en hij pakt er een door zijn vader gemaakt overzichtje bij. Daaruit blijkt dat al in 1872 bakker Molenaar er was begonnen met het bakken van brood. Gevolgd door De Geus (1903), Van Dorp (1940) en Paardekooper (1960). Dan komen de namen H. Dijkzeul (1990), R.Dijkzeul (2015) en J. Dijkzeul (2040). "Dat laatste is een grapje van mijn vader", lacht René. "Kennelijk ziet hij al helemaal voor zich dat onze zoon Johan, 20 december vorig jaar geboren, de zaak dan overneemt."

De liefde voor het bakkersvak ontstond bij René toen hij 9 was. "Mijn vader had voor de zaterdag iemand nodig voor klusjes als schoonmaken en rozijnen in de week zetten. Mijn broer Marco van 11 bedankte voor de eer. Hij had geen zin in vroeg opstaan. Ik had er geen probleem mee." René ging de opleiding Brood en Banket volgen en toen hij op 16-jarige leeftijd een stageplek nodig had kon hij bij zijn vader terecht. Ze vulden elkaar goed aan. Hans zijn hart lag bij het brood, dat van René bij banket en met het diploma op zak werd hij in de zaak van zijn ouders dé banketbakker. Zo'n vier jaar geleden ging hij ook brood bakken. René: "De leverantie van voorgebakken brood aan restaurants begon toen sterk toe te nemen en nog steeds kunnen wij horecazaken als nieuwe klant verwelkomen."

Twee jaar nadat hij in 2007, samen met zijn vader, de eerste steen voor het huidige pand had gelegd werd René mede-eigenaar. Op 1 mei jongstleden nam hij de leiding over. Daarbij ondersteund door Willemijn (31). Hun eigen zaak geeft hen tomeloze energie. Dat René elke ochtend om 3 uur opstaat en hij vrijdags zelfs de hele nacht doorwerkt, maakt hem niet uit. Zijn plannen: "Ik wil net zulk lekker brood bakken als mijn vader die hier op donderdag nog is vanwege zijn specialiteit krentenbrood, suikerbrood en snijkoek."

Nieuwe broodsoorten hebben inmiddels hun intrede gedaan. Binnenkort worden alle verpakkingen vernieuwd. Per 1 september gaat de winkel doordeweeks al om half acht open en sluit dan om half zes.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie