Raad: statushouders snel aan het werk

29 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeente moet haar uiterste best doen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning snel aan het werk te krijgen. Dat stelden meerdere fracties donderdagavond in de gemeenteraad tijdens een debat over het perspectief voor zogeheten statushouders.

De discussie was een initiatief van de fractie van Forza! Raadslid Michel van Dijk zei in een toelichting dat de situatie van veel statushouders niet erg florissant is. Veel vluchtelingen met een status wachten lang op een eigen woning en is de werkloosheid hoog onder deze groep.

Als er niks gebeurt, wordt dit alleen maar erger, zo voorspelde Van Dijk. Op grond van landelijke afspraken is de gemeente dit jaar verplicht om opnieuw 550 statushouders te huisvesten. Forza! is tegen de voorkeursbehandeling die deze groep krijgt. "We zijn voor meer verplichtingen en minder coulance", aldus Michel van Dijk. Hij pleitte voor de inzet van een participatiecoach voor statushouders.

Als vluchtelingen aan de slag gaan is dat de beste manier om in de Nederlandse samenleving te integreren, zo waren meerdere partijen met Forza! eens. VVD-raadslid Jurgen Nobel stelde dat het college snel met stimuleringsmaatregelen moet komen om statushouders aan de slag te helpen. Het vroeg het college om meer creativiteit.

Wethouder Ap Reinders zei dat de gemeenteraad later dit jaar een voorstel kan verwachten. Dan is ook meer duidelijk over een budget op grond van de Participatiewet. "Ook statushouders vallen onder het regime van die wet."

Jurgen Nobel toonde zich niet tevreden met die reactie. "Dus we moeten wachten op geld van het Rijk en kunnen zelf helemaal niks doen." De VVD'er drong aan op meer haast. D66-raadslid Pablo Meegdes steunde het betoog van Nobel. Ook zijn fractie wil dat statushouders snel aan de slag gaan. Andere fracties sloten zich daarbij aan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie