29 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Beste redacties,

Hierbij vragen wij graag weer uw aandacht voor de volgende voorjaarsactiviteit: een samenwerking tussen de Stelling2.0 en Stichting MEEGroen om de eerste 3 ha klimaat bos aan te leggen ( van 25000 ha) dat in de komende 10 jaar moet ontstaan in de Metropool regio Amsterdam. In deze 3 ha komen 30.000 boompjes in de 3 ha, waarvan 15000 gekweekte 'klimaat adaptieve' exemplaren en 15000 van inheemse soorten , verzameld uit de terreinen beheerd door Stichting MEErgroen ( vooral uit de Haarlemmermeer en Heemstede)

Uw aandacht wordt gewaardeerd om bedrijven, scholen en/of maatschappelijke organisaties te vinden, die willen mee helpen om de bomen te planten. Het is de bedoeling hiervan een traditie te maken, waarbij ook de volgende jaren de helft van de bomen middels burgerparticipatie verzameld en geplant worden.

Voor meer informatie zie bijgesloten persbericht

Franke van der Laan Ton van Oostwaard

Stichting MEergroen St MEErgroen/Stelling 2.0

06-48226490

Persbericht: 3 ha Klimaatbos planten van 4- 17 april: wie doet mee?

De komende maand worden de eerste concrete stappen gezet in een proces om de komende 10 jaar 25.000 ha nieuw klimaatbos aan te planten in de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Dat gebeurt in de aanloop naar het 750 jarig bestaan van Amsterdam onder het thema: 'Gezonde Metropool, Gezonde lucht'. Het opslaan van CO2 en fixeren van fijn stof, meer recreatie, de productie van biobrandstoffen en meer ecologische infrastructuur passen daar allemaal bij. Maar ook het idee dat 'groen' geen kosten post is , maar een rendement van € 10.000 per jaar per ha op levert. ( zie verder www.destelling2.nl)

Een gezonde stad houdt ook in, dat we gezond en sociaal met elkaar en onze leefomgeving omgaan. Daarom worden er niet alleen bomen en struiken gekweekt, maar wordt burgerparticipatie waarbij we zelf de handen uit de mouwen steken ook een belangrijk element. En daarbij komt Stichting MEERGroen in beeld , die al bijna 10 jaar lang uit de gebieden die zij beheert, duizenden inheemse boompjes verzameld om te stimuleren dat er zoveel mogelijk tuinen en terreinen natuurvriendelijk ingericht kunnen worden.

Tot nu toe worden er jaarlijks tussen de 2000 en de 8000 boompjes en stuiken ( van 40 -70 soorten) bijna gratis ter beschikking gesteld ter gelegenheid van de nationale boomplantdag. Maar de natuur is zo productief, dat er jaarlijks wel 40.000 tot 100.000 boompjes verzameld kunnen worden. Voor de aanplant van dit eerst stukje klimaatbos, hebben we ons beperkt tot 15.000 stuks, die samen met 15.000 speciaal gekweekte 'klimaat adaptieve' struiken van destelling2.0 uitgezet zullen worden in het eerste proefvak van 3 hectare in de Haarlemmermeer.

De uitdaging:

Burgerparticipatie zou burgerparticipatie niet zijn, als we daar geen extra handen bij kunnen gebruiken: welke school of bedrijf bijt de spits af om tussen 4 en 17 april een traditie te starten om elk jaar meer klimaatbos te helpen planten (en in de komende jaren ook te helpen om die bomen te verzamelen).

In totaal zijn er ongeveer 1500 mens uren extra nodig in deze 2 weken voor het planten.

Het plantgebied ligt ten zuiden van de Geniedijk, tussen de A4 en de Aalsmeerderweg. Voor gereedschap, een lunch en wat lekkers wordt gezorgd.

Onze werkwijze is zo, dat hoe meer handen en enthousiasme u inbrengt hoe flexibeler wij worden om uw overige wensen ( datum, team building, catering) te vervullen. Als extra bonus bestaat de mogelijkheid voor het bedrijf, de school of de wijkraad die deelneemt aan de klus om zich te profileren op het sponsorbord van de Stelling 2.0.

Het klimaatgroen wordt van en voor iedereen in de Metropool Area Amsterdam en zorgt voor een langer en gezonder leven voor alle inwoners. Tijdens de 7e Floriade in 2022 wordt het resultaat van toekomstbestendige metropool Amsterdam aan de rest van de wereld getoond.

Voor meer informatie zie (bij uitzending gemist) de Vroege Vogel documentaire van 22 maart jl, www.stelling2.0.nl , www.stichtingmeergroen.nl . Opgave voor deel name via info@stichtingmeergroen.nl of 06-48226490

Ton van Oostwaard en Franke van der Laan

Hoofddorp 28 maart 2016

Bijgesloten foto: een eerdere boomplantactie

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie