Beelden Bijbelse tuin naar Kaageiland

29 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Pastor Van Lent komt met verklaring

Frans Witteman

HOOFDDORP Na een aantal slapeloze nachten heeft pastor Kees van Lent een zeer ingrijpende beslissing genomen: de beelden uit de Bijbelse tuin verdwijnen uit Hoofddorp en krijgen een nieuwe plek op Kaageiland. Pastor Van Lent legt morgen om 11 uur in de tuin een verklaring af.

Dat het een zeer moeilijke knoop was om door te hakken is de 67-jarige zielenherder aan te zien als hij op de redactie van HCnieuws.nl zijn besluit toelicht. De kogel is weliswaar door de kerk, maar van een leien dakje is het niet gegaan bekent Van Lent die nadat hij in 1996 tot pastor in Hoofddorp was benoemd, al snel met grote voortvarendheid was begonnen met het omtoveren van de schapenwei achter de kerk tot de Bijbelse tuin die het nu is. Pastor Van Lent ziet nog voor zich hoe eind jaren '90 van de vorige eeuw het eerste beeld, voorstellende Jozef en Maria werd geplaatst. Inmiddels telt de tuin zo'n veertig beelden. Ook letterlijk genomen is Van Lent scheppend bezig geweest in de tuin.

Het had allemaal zo anders kunnen lopen, vertelt de pastor terwijl hij nadenkend in zijn koffie roert. Uiteraard heeft hij in deze krant de reacties gelezen van mensen die zich zorgen maken over de Bijbelse tuin. Aan de ene kant heeft het hem goed gedaan dat zoveel mensen begaan zijn met 'zijn kindje'. Aan de andere kant had hij liever alle onrust niet gezien. Onrust die voorkomen had kunnen worden als bisschop Jos Punt zich met wat meer oog voor de werkelijkheid had opgesteld, zegt hij. "Van een pater Franciscaan hoorde ik dat zij voor een groep jonge broeders een plek zochten in een middelgrote stad. Ik heb ze uitgenodigd eens in Hoofddorp te komen kijken. We zitten hier redelijk ruim in onze gebouwen en zag al helemaal voor me hoe na een verbouwing van het parochiehuis of de pastorie hier in Hoofddorp een communiteit gevestigd kon worden. Met een gerust hart zou ik de parochie aan hen hebben overgedragen." Doordat ook de Franciscanen zeer enthousiast waren voor het plan legde pastor Van Lent de unieke mogelijkheid voor aan het bisdom. Het antwoord was als een koude douche. "Bisschop Punt zei letterlijk: 'zo'n mooie plek gaan we toch niet weggeven aan paters?' Dat 'mooie plek' is natuurlijk een groot compliment, maar de kardinale vraag is of bij de huidige schaarste aan pastores het bisdom iemand kan vinden die deze mooie plek mooi en vruchtbaar kan laten blijven. "

Ook voor pastor Kees van Lent komt er een dag dat hij met welverdiend pensioen gaat. Hij kan zich nu al zorgen maken over hoe het dan verder moet. "Het is nog zeer de vraag of er dan voor Hoofddorp een nieuwe priester gevonden kan worden. Als er niemand beschikbaar is of er komt iemand die de taal niet goed spreekt, wat blijft er dan over van deze mooie plek? Ik zie dan gebeuren dat de parochie terugloopt en het parochiebestuur genoodzaakt is gebouwen en de tuin te verkopen. Wat gebeurt er dan met de beelden? Ik wil ze veiligstellen door ze neer te zetten in de tuin van het logeerhuis dat vlakbij bezinningscentrum De Stal in wording is. Nu is er een mogelijkheid en die moet ik niet voorbij laten gaan." Pastor Van Lent kan zich goed voorstellen dat het voor veel mensen even slikken is. Immers, zowel binnen de parochie als tot ver daarbuiten wordt de Bijbelse tuin 'uniek' genoemd. Ook bisschop Punt heeft de tuin ooit bewonderd. Hij overlaadde toen de initiatiefnemer met complimenten. Pastor Van Lent geeft morgen om 11 uur in de Bijbelse tuin een toelichting op zijn plannen.

Foto: Onlangs hebben mensen van een in het vervoer van kunst gespecialiseerd bedrijf al een kijkje genomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie