Beperkt en toch meevaren met de fluiterboot

12 augustus 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

KAAG-EILAND Kaag-eiland. Vakantie, de zon schijnt, dan wil je er even uit. Maar als je afhankelijk bent van een rolstoel doe je dat niet zomaar even. Vervoersproblemen zijn op te lossen, bezienswaardigheden zijn veelal rolstoeltoegankelijk, maar een boottochtje blijkt vaak een brug te ver.

Gelukkig niet op Kaag-eiland. Daar ligt tegenover de Stal, een paar honderd meter vanaf de pont, een fluisterboot klaar, speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking. Dankzij een elektromotor doet de boot zijn naam eer aan en vaart geruisloos via de Kagerplassen naar het Braassemermeer of naar Leiden. Een mooi tochtje heen en terug of in combinatie met een stop bij toeristische attracties. En hou je van vissen? Dat gaat vanaf deze boot prima lukken!

Het idee om ook mindervalide mensen te laten genieten van al het moois dat Kaageiland en de omringende plassen te bieden hebben is afkomstig van pastor Kees van Lent van de H. Joannes de Doperkerk in Hoofddorp. Hij is initiatiefnemer van het Stal op de Kaag-project: het creëren van een spiritueel centrum op Kaageiland, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten tegen de achtergrond van het prachtige, oer-Hollandse landschap. De Stal - ontstaan na een ingrijpende renovatie van een oude boerderij- was al ingericht om activiteiten aan te bieden aan mindervaliden, maar een boottocht hoorde daar nog niet bij. Tot eind 2014, toen de fluisterboot te water kon worden gelaten. "Mijn broer Dick en ik liepen al langer rond met het idee", zegt Kees van Lent. "Zo'n speciale boot leek eerst een mooie droom, maar dankzij de enthousiaste inzet van velen is het werkelijkheid geworden. De boot is er. En helemaal aangepast om ook mindervaliden te laten varen. De Stichting Ons Tweede Thuis heeft met ons meegedacht en leerlingen van het ROC Leiden hebben gezorgd voor de uitvoering. We hebben sponsors gezocht en gevonden. Daarna is de Stichting KaagErvaaring in het leven geroepen, die ervoor zorgt dat we de boot in de vaart kunnen houden. Een fantastisch dagje Kaag is nu bereikbaar voor iedereen."

Blij met dit alles is in ieder geval Pieter Posthuma, zelf rolstoelafhankelijk. Hij is bestuurslid van de Stichting Stal op de Kaag en diverse andere stichtingen die zich inzetten voor gehandicapten. "Nee, ik zit niet in het bestuur van KaagErvaaring, maar ik zie mijzelf zelf wel als ambassadeur", vertelt hij. "Een dagje op het water brengt je even in een andere wereld. Dat is altijd leuk, maar extra leuk als je in een rolstoel zit." Pieter Posthuma weet waar hij het over heeft, want hij hoorde bij de eersten die met deze nieuwe activiteit kennismaakten. "Ik leef in een instelling en dacht meteen: fantastisch. Wat zou dit ook geweldig zijn voor mijn medebewoners. En het is gelukt om dat voor een flinke groep voor elkaar te krijgen. Vorig jaar hebben we een tocht kunnen maken. Iedereen was enthousiast." Hij heeft zelf de nodige ervaring met reizen voor gehandicapten, als deelnemer en als medewerker bij de organisatie. "Ik ben betrokken bij de stichting Challenge Resorts and Travel voor individuele aangepaste vakanties voor gehandicapten. Daarvan heb ik geleerd dat er voor deze mensen best veel kan worden gedaan. Ik probeer nu een samenwerking te creëren tussen KaagErvaaring, Challenge Resorts and Travel en nog twee andere stichtingen die zich bezig houden met gehandicaptenreizen om te komen tot een leuk dagje uit. Als we dat op de rails kunnen zetten, kunnen we uitkomen bij de volgende situatie: een gezin met een gehandicapt gezinslid kan verblijven in het Logeerhuis, dat op het ogenblik op Kaageiland wordt gebouwd. Vervolgens maken ze een KaagErvaaring- tochtje, is er een rondleiding over de Kaag met een verhalenverteller, gaan ze langs de Kaasboerderij en sluiten ze de dag af met een motorrit of een tochtje over het strand. Vakantie voor gehandicapten is zeker niet zonder problemen. Maar ons motto is niet voor niets: waar het niet kan, moet het toch kunnen!"

Verdere info: www.kaagervaring.nl; www.wheels4freedom.nl, www.challengeresorts.org. www.outdoo4disbaled.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie