Leerlingen Haarlemmermeer Lyceum slagen voor Chinees

28 oktober 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Ze moesten er enkele maanden op wachten. Maar donderdag 27 oktober mochten 60 leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum, vijf maanden na het examen, eindelijk het felbegeerde papier in ontvangst nemen. Met beide handen, zoals het hoort bij een officieel certificaat Chinees.

Een zaal vol leerlingen en familieleden. Een leeuwendans rond een krop sla, want die brengt voorspoed. Twee korte toespraken en veel complimenten over de enthousiaste wijze van studeren. En nog eens bijna 60 leerlingen (niet elke geslaagde kon er bij zijn) die hun speciaal uit China overgevlogen en in het Chinees opgestelde certificaat (vandaar het vijf maanden wachten) in ontvangst mochten nemen.

Oftwel, donderdag 27 oktober was voor het Haarlemmermeer Lyceum en voor de betrokken leerlingen een feestelijk en uniek moment. Want nog niet eerder in de geschiedenis van de school konden certificaten Chinees worden uitgereikt. Waarmee meteen verklaard is waarom er een speciale leeuwendans werd opgevoerd. En waarom Liesbeth Pennings-de Vet, teamleider bovenbouw havo/vwo en docent Gwendolynn Docter er zo'n feestelijk moment van wilden maken. Terecht, want je zal als school maar het vak Chinees als keuzevak opnemen in het programma en dan zoveel - 66 - leerlingen krijgen die met veel enthousiamse aan de slag gaan met de onderdelen luisteren en lezen.

Alleen al dat aantal was voor de school een bewijs dat ze een goede keus hadden gemaakt. "Maar het past ook wel bij onze school", aldus Pennings, "en we wisten via andere scholen dat daar de leerlingen wel blij waren met de mogelijkheid Chinees te leren. Niet verwonderlijk, want we praten wel over een wereldeconomie en 1/6 deel van de wereldbevolking spreekt Chinees. Daar iets van meenemen, geeft wel een streepje voor."

Dat ze vervolgens in Docter een bevlogen docent vonden die serieus, maar ook op ontspannen wijze de leerlingen de eerste beginselen van het Chinees bijbracht, was helemaal mooi.

Het leverde eind mei, dus eind schooljaar 2015-2016, in ieder geval een hoog slagingspercentage op, want 60 van 66 slaagden en daarmee kwamen ze allemaal in aanmerking voor een internationaal erkend certificaat Chinees.

Daaronder Helen (toen 3 Mavo) en Jop, Thomas en Mika (toen allemaal 3 Vwo) die om diverse redenen kozen voor het vak Chinees. Helen omdat haar vader het al sprak, voor de jongens was het vooral een goed alternatief voor het vak Latijn. Maar ook het argument 'het is altijd handig' speelde een belangrijke rol.

Alle vier overwegen ze in te tekenen voor deel 2 (alleen Mika twijfelt nog een beetje), ook gegeven door docent Docter, een van de ruim tien erkende docenten Chinees.

Ter aanvulling: bij de uitreiking ging het om zogeheten HSK certificaten. HSK is een Chinese afkorting die staat voor 'wereldwijd erkend'. De geslaagde leerlingen kunnen Chinees vooralsnog niet kiezen als examenvak, maar kunnen wel verder met HSK 2. Dit jaar wordt Chinees zowel in de tweede als in de derde klassen vwo aangeboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie